Poslanstvo in vizija šole Poljane Iz šolskih kronik 1879-2018 Pomembni dogodki v OŠ Poljane Freske Iveta Šubica v naši šoli Znameniti Poljanci

 

150-letnica rojstva dr. Ivana Tavčarja (2001)

Ob 150-letnici pisateljevega rojstva je Pošta Slovenije na pobudo Osnovne šole Poljane v seriji Znamenite osebnosti izdala priložnostno znamko.

 

Darwinovo potovanje z ladjo Beagle

Osnovna šola Poljane je z donatorji in posamezniki ob mednarodnem dnevu Zemlje leta 2002 odkupila globus Darwinova pot z ladjo Beagle akademske slikarke Maje Šubic in ob tem dogodku izdala priložnostne znamke.

 

100 let Osnovne šole Javorje

»Kje so Javorje? Nekje v Poljanski dolini. V Cerknem vstopiva v avtobus in sprevodnik je vedel za to hribovsko vas. Dal nama je vozovnici do Poljan. Sedaj pa pot pod noge in hajdi v Javorje …« je v spominih zapisala učiteljica Ivanka Demšar, ko je se je leta 1951 skupaj s prijateljico odpravila na ogled svojega službenega mesta. OŠ Poljane je ob 100-letnici Osnovne šole Javorje leta 2005 izdala publikacijo, ki prikazuje, da je že nekdaj šolanje potekalo tudi v odročnih krajih.

 

Mednarodni projekt Mit Händ und Fiaß

Učenci OŠ Poljane so bili v letu 2007  vključeni v ta mednarodni projekt, ki ga je podpirala in financirala avstrijska
vlada. Poleg  naše šole iz Slovenije so sodelovale še šole iz Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške. Učenci so izdelovali like živali, dreves in abstraktne figure, nekatere pobarvali in odtisnili na papir, na druge napeli strune in zvoke posneli. Učenci so spoznali, da umetnost lahko pove več kot tisoč besed. Ob zaključku projekta so izdali priložnostno znamko.

 

Odprtje nove športne dvorane

V začetku šolskega leta 2007/2008 smo slovesno odprli novo športno dvorano pri naši šoli.

 

170-letnica rojstva in 100-letnica smrti Janeza Jesenka, geografa, zgodovinarja in prevajalca

Šola je oktobra 2008 v sodelovanju z LD Poljane in Zvezo geografov Slovenije počastila pomembni obletnici z odkritjem spominske plošče na njegovi rojstni hiši Na produ, s pripravo razstave njegovih del in z izdajo publikacije.

 

130 let organiziranega šolstva v Poljanah

Kronika šole je trajen in dragocen dokument, še dragocenejši je, če sega v zgodovino. Ob prebiranju teh knjig je nastala ideja, da bi posamezne pomembne dogodke zbrali in izdali v posebni publikaciji. To nam je uspelo in tako smo omogočili širšemu krogu bralcev vpogled v zgodovino organiziranega šolstva v Poljanah. In verjemite, podatki so zanimivi, včasih nas presenetijo, saj so kljub zgodovinskemu času aktualni še danes.
Povzetek kronik je šola izdala v začetku leta 2010.

 

Obletnice v letu 2017

Leto 2017 je bilo leto obletnic: 30-letnica OŠ Poljane, 30-letnica Vrtca Agata, 20-letnica samostojne OŠ Poljane in 10-letnica odprtja nove športne dvorane in igrišča.
Praznovanja smo sklenili s kulturno prireditvijo, ki so se jo udeležili številni gostje.

(Skupno 238 obiskov, današnjih obiskov 1)