Petek, 19. novembra, dan slovenske hrane, se je za učence od 6. do 9. razreda po tradicionalnem slovenskem zajtrku nadaljeval z vsebinami projektov Zdrava šola in Šolska shema.

Osrednja tema tehniškega dneva – JABLANA IN JABOLKA.

V 6. razredu so se posvetili jablani in jabolkom spomladi. Narisali, pobarvali in izrezali so cvetove jablan.
Učenci 7. razreda so predstavili jablano in jabolka poleti. Izdelali so plodove jablan.
Osmošolci so na temo jablana in jabolka jeseni ustvarili liste jablan.
Devetošolci so ob temi jablana in jabolka pozimi sodelovali pri izdelavi in postavitvi makete drevesa ter oblikovali plakat plakat o hranilni vrednosti jabolk in slovenskih vrstah jabolk.

Vsi učenci predmetne stopnje so del dopoldneva namenili tudi športni aktivnosti, še posebej koristna pa je bila predstavitev zelo aktualne teme – SPANJE IN UPORABA ZASLONOV PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH, ki si jo lahko ogledate tudi tukaj:
SPANJE IN UPORABA ZASLONOV PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH

 

Ustvarjanje

 

Izdelki


Leto 2021 je mednarodno leto sadja in zelenjave in temu ustreza tudi slogan letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka ZAJTRK S SADJEM – SUPER DAN! 

Tudi letošnji skupni zajtrk smo izpeljali tretji petek v novembru, ko obeležujemo DAN SLOVENSKE HRANE. Prvo šolsko uro nas je po zvočniku na pomen zajtrka in slovenske hrane spomnila gospa ravnateljica, nato pa je po šoli zadonela inštrumentalna izvedba pesmi Čebelar. Sledil je zajtrk, ki je teknil prav vsem – učencem in delavcem šole.

In kako je bil slovenski tradicionalni zajtrk sestavljen?

  • lokalni med (Čebelarstvo Mur Podgora)
  • BIO maslo (Bio Dobrote Postojna)
  • lokalno mleko (Kmetija sirarna Bogataj)
  • lokalni črni kruh (Majda Možina Dolenčice, Pekarna Žiri)
  • lokalni suhi jabolčni krhlji (Majda Možina Dolenčice, Kmetija Matic Hotavlje)

Poleg zajtrka se je letos prvič odvijala tudi akcija TRADICIONALNO SLOVENSKO KOSILO, ki je vsebovalo:

  • kislo repo s suhim mesom (Kmetija Lojz Fužine, Loške mesnine)
  • osje gnezdo (Domačija Karlovski mlin Žirovski vrh)
  • domači jabolčni sok (Kmetija Matic Hotavlje)

Prvošolci in drugošolci so zajtrk združili z naravoslovnim dnevom – pogovarjali so se o zdravju, zdravi prehrani ter izdelali satovje ter čebelnjak s panjskimi končnicami.

Vsi učenci so si pred zajtrkom z učitelji ogledali tudi naslednjo predstavitev tradicionalnega slovenskega zajtrka in tradicionalnega slovenskega kosila:

Tradicionalni slovenski zajtrk

 

Kako pa so ob zajtrku uživali naši učenci, vam razkrijejo spodnje fotografije.

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)