V junijskem dopoldnevu (natančneje v ponedeljek, 10. junija) smo učenci IP Turistična vzgoja svoja letošnja srečanja sklenili na domačiji Pri Pustotniku v Gorenji vasi. Katarina, domača hči, ki skrbi za vse, kar bi dišalo po turizmu, nas je gosotoljubno sprejela in nas najprej popeljala po kmečkem dvorišču. Sama pravi, da je obiskovalcem, ki ne čutijo podeželja tako kot mi, ta del še posebej všeč in da včasih radi poprimejo tudi za kmečko orodje in pomagajo pri opravilih na kmetiji.

Mi pa smo pravzaprav prišli pogledat sirnico. Novi sirarski center, ki je svoja topla vrata »mlečnim navdušencem« odprl pred dobrima dvema meseca. Že ob vstopu skozi čudovita zelena vrata je zadišalo … po mleku, skuti in … siru. Najprej smo bili deležni razširjenega degustacijskega programa, kjer smo okusili nekaj mladih, nekaj trdih in poltrdih sirov, mošt, kruh … in slišali, kaj skupaj s sirom na brbončicah ustvari še prav posebno harmonijo.

Katarina je po tem, ko je ob lično aranžirani (in zeloooooooooo dolgi) mizi poskrbela za naše kulinarično doživetje, odprla vrata učilnice, kjer nas je čakala mini turistična delavnica. V dveh skupinah smo pripravili program dogajanja na kmetiji in se ob tem naučili, kako zelo pomembno je poznati želje in pričakovanja obiskovalcev, da jim (predvsem upoštevajoč starost) pripravimo tisto nekaj posebnega, zaradi česar bodo »dober glas širili v deveto vas« in se seveda še vračali v goste.

Ogled proizvodnje, zorilnic, pakirnice ter odpreme so bili pika na i, predvsem pa bi pohvalili prisrčno sproščenost Katarine, ki, kakor sama pravi, živi svoje sanje. Lepo je videti in vedeti, da se jih da živeti tudi v današnjem času.

Pustotnikovi … hvala. Hvala pa tudi OŠ Poljane, ki nam je omogočila teh nekaj čudovitih uric.

Mateja Tušek

 

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)