Projekt kulturna šola ima jasen cilj – v vse bolj storilnostno naravnani družbi in posledično tudi šoli dvigniti kakovost in obseg aktivnega oziroma pasivnega kulturnega udejstvovanja učencev, njihovih staršev, starih staršev in mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula. Kulturna šola spodbuja kulturno vzgojo, omogoča ustvarjalnost mladih na raznolikih umetnostnih področjih, podpira kakovostne dosežke, skrbi za izobraževanje mentorjev ter stremi k temu, da bi postale šole žarišča kulturnega dogajanja v svojih lokalnih okoljih. Da bi spodbujal kakovosten način preživljanja prostega časa, pripravi JSKD znotraj projekta Kulturna šola letno več kot 1000 različnih prireditev za otroke in mladino.

Kulturna šola nosi tudi močan izobraževalni naboj. Ne le v smislu dolgoročnega vzgajanja izobražene publike kulturnih prireditev, temveč tudi izobraževanja mentorjev. Na letni ravni je v sistem izobraževanja JSKD, katerega namen je predvsem ohranjanje in dvig ravni kakovosti obšolskih kulturnih dejavnosti, vključenih preko 10.000 oseb, ki se udeležijo približno 400 seminarjev, delavnic, tečajev in drugih oblik izobraževanja.

 

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je letos že devetič podelil naziv kulturna šola tistim šolam, ki so v skladu z razpisnimi pogoji zadostile kriterijem, ki jih je preučila in ocenila strokovna komisija. Letos je te kriterije z lahkoto izpolnila tudi naša šola, saj je bila edina težja naloga popisati in uvrstiti vse kulturne dejavnosti, ki so jih učenci že  izvajali v preteklih treh letih in tako pokazali, da z lastno ustvarjalnostjo in trudom ter pod vodstvom predanih mentorjev nastajajo kvalitetne prireditve, dramski, pevski in plesni nastopi, literarni in likovni izdelki, raziskovalne naloge, razstave … To se odraža tudi v številnih priznanjih in nagradah, ki so jih prejeli učenci.

Po naziv so se 1. junija 2012 v Vače pri Litiji odpravili trije učenci, in sicer Anja Dolinar, Jan Guzelj in Janko Kržišnik, v spremstvu naše knjižničarke in koordinatorice kulturnih dejavnosti na šoli Majde Bernik. Učenci so se razvrstili v različne delavnice, spremljevalci pa so se udeležili mentorskega foruma.  Po izvedenih delavnicah so učenci na odru predstavili, kaj vse so sposobni ustvariti v tako kratkem času. Prireditev je na humoren način vodil Gašper Jarni.

Najpomembnejši in najbolj svečan del je sledil na koncu. 48 šol je prejelo naziv KULTURNA ŠOLA 2012, za res najbolj kulturno šolo pa je bila proglašena Osnovna šola Cerklje na Gorenjskem.

Kulturna šola leta 2012 v kategoriji velike šole je postala OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, kulturna šola leta v kategoriji srednje velike šole OŠ Majde Vrhovnik Ljubljana, kulturna šola v kategoriji male in podružnične šole pa je postala OŠ Istrskega odreda Gračišče.

 

Domov smo se odpeljali utrujeni, a prepričani, da smo na pravi poti in nam bo tudi po 15. 8. 2015 (do takrat nam je naziv podeljen) uspelo ostati KULTURNA ŠOLA.

 

 

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)