Devetdesetletnico rojstva poljanskega rojaka, umetnika Iveta Šubica, so učenci obeležili skupaj z Majo Šubic

23. aprila je minilo 90 let od rojstva Iveta Šubica, umetnika, ki je nadaljeval slikarski rod Šubicev. Povezan je bil in je še tudi z našo šolo, saj je v avli izdelal mogočno fresko po motivih del Ivana Tavčarja. Na naši šoli smo se ga  ob 90-letnici njegovega rojstva letos spomnili že z razstavo  reprodukcij njegovih del, ki so jih pri likovnem pouku izdelovali učenci 7. in 8. razredov.

V mesecu maju pa so učenci, ki so obiskovali izbirni predmet likovno snovanje v 7. in 9. razredu, imeli priložnost pridobiti posebno izkušnjo. Vključili so se lahko v delavnico izdelovanja freske. Le malo jih je, ki imajo v času osnovnega šolanja to možnost, in veseli so bili te izjemne izkušnje.

Tokrat je med učence prišla hčerka Iveta Šubica, umetnica Maja Šubic, ki se prav posebej ukvarja s fresko. Tako so pod strokovnim umetniškim vodstvom spoznavali zgodovino freske, njen nastanek in tehnične zanimivosti.

Najprej so narisali skice. Določili so  barve, ki so za fresko predvsem zemeljske. Skico so prenesli na še svež omet. Najbolj zanimivo delo pa je bilo barvanje freske. Za to se uporablja posebne pigmente, ki jih mešamo z apneno vodo. Na ogled so v avli šole.

Vabljeni!

 

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)