V ponedeljek, 26. marca 2018, smo imeli učenci 9. razreda tehniški dan. Ukvarjali smo se z biotehnologijo in mikrobiologijo.
Prvo uro smo imeli predavanje o mikrobiologiji ter njeni zgodovini. Drugo uro smo se razdelili v dve skupini. V 9. b razredu smo preizkušali, kako izgleda, ko se mikroorganizmi na majhnem prostoru borijo za hrano in preživetje. Vodja nam je na zanimiv način razložil, kako mikroorganizmi razvijajo odpornost na antibiotike.
Tretjo uro smo se zamenjali z 9. a razredom in smo delali poskus z imenom Pokajoče bombice. Naredili smo majhne pokajoče bombice in zraven merili, kako je sladkor odvisen pri delovanju gliv kvasovk. Epice smo najprej označili, nato smo vanje dali sladkorno raztopino, nato smo dodali kvas in nazadnje še vodo. Epice smo zaprli in začeli meriti čas.
Četrto uro smo mikroskopirali. Gledali smo različne plesni ter druge organizme pod mikroskopom.
Peto uro smo imeli z skupaj z 9. a razredom še predavanje o biotehnologiji ter njenem pomenu v svetu.
Dan se nam je zdel zelo zanimiv in bi ga radi še ponovili.
Zoja Činku in Larisa Pintar, 9. b