Učenke in učenci zadnjega triletja, ki so v letošnjem in prejšnjih šolskih letih pridno obiskovali obvezni izbirni predmet nemščina, so za uspešno in prizadevno delo v šoli dobili nekaj posebnega – ekskurzijo na avstrijsko Koroško. Priključili so se jim tudi nadarjeni učenci.

V spremstvu vodiča potovalne agencije Alpetour smo se najprej sprehodili po starem mestnem jedru Celovca in izvedeli zanimive legende o nastanku mesta ter bližnjega Vrbskega jezera (Wörthersee). Nato smo obiskali slikovit srednjeveški grad Landskron nad Beljakom, kjer so se nam z neverjetno zanimivo predstavo pokazale ptice ujede. Na Opičji gori (Affenberg) smo se podali raziskovat življenje opic vrste japonski makaki, ki tam živijo. Opazovali smo jih pri igri, hranjenju, plavanju in uganjanju vragolij. Naša zadnja postaja je bil obisk Minimundusa, kjer smo v merilu 1 : 25 občudovali najlepše zgradbe iz 40 držav sveta. Izjemno zanimiv pa je bil tudi vlakec smrti v 4D-kinu, ostale interaktivne naprave ter vožnja s 50 metrov visokim panoramskim kolesom (Riesenrad).

Imeli smo se lepo, učenci pa so s svojim zglednim obnašanjem odlično predstavljali OŠ Poljane. Ob vrnitvi so bili njihovi obrazi malce utrujeni, vendar je bilo slišati veliko navdušenja nad doživljaji, zato verjamem, da se bodo učenci takih doživetij še dolgo radi spominjali.

Kaj pa je dekleta in fante najbolj navdušilo, kaj se jim je najbolj vtisnilo v spomin?
Blaža je prevzela urejenost in zelena pokrajina, po kateri so se vozili. Tudi Vrbsko jezero je čudovito, čeprav je bilo nenavadne barve. Tara si bo najbolj zapomnila predstavo, ki so jim jo na gradu pripravile ptice ujede, pa tudi to, da si v Minimundusu lahko ogledamo pomanjšano Blejsko jezero z otokom in gradom ter stavbo Narodne in univerzitetne knjižnice.
Miniaturni svet, Minimundus, je res nekaj posebnega in je navdušil prav vse. Ivano je navdušilo potovanje po Kitajskem zidu v spektakularnem 4D-kinu, še bolj pa znamenita rdeča telefonska govorilnica, značilna za Združeno kraljestvo. Lara in Blaž sta si zapomnila pomanjšan pariški Eifflov stolp, Evi pa je bilo všeč prav vse.

Rok Kržišnik, učitelj nemščine

 

 

(Skupno 316 obiskov, današnjih obiskov 1)