V ponedeljek, 1. aprila 2019, so imeli učenci 8. razreda naravoslovni dan. Šolo so obiskali predstavniki podjetja Mikrobiologije Avberšek, ki so učencem predstaviti sposobnosti njihove senzorične zaznave z okušanjem in vohanjem.
Dan je potekal tako:
1. ura: Predavanje o aditivih v prehrani
Učenci so spoznali osnovne skupine aditivov, čemu se uporabljajo, zakaj so pomembni in kako jih v živilih prepoznamo.
2., 3. in 4. ura: Dva eksperimenta
Prepoznavanje osnovnih okusov
Učenci so izvedli senzorično analizo in s tem testirali zaznavanje in prepoznavanje osnovnih okusov.
Prepoznavanje osnovnih vonjev
Učenci so se preizkusili v vohanju različnih vonjalnih substanc ter se spoznali z osnovami zaznavanja dražljajev iz okolja.
5. ura: Predavanje o hrani malo drugače
Učenci so spoznali hrano, s katero se lahko srečamo v prihodnosti, in hrano, ki jo jedo po svetu.