Izdelovanje trganke in možička na temo sadja in zelenjave-Podružnična šola Javorje


Izdelovanje trgank in možičkov na temo sadja in zelenjave – Matična šola Poljane

  

 


Učilnica v naravi bogatejša za eno jablano

V torek, 1. 10. 2019, so učenke, ki obiskujejo vrtnarski krožek, in otroci iz 9. skupine Vrtca Agata skupaj posadili jablano v učilnici v naravi za šolo. Jablano so nam podarili v Drevesnici Zakotnik.  Navdušenje je bilo veliko in z zanimanjem bomo spremljali rast jablane ter čakali prve plodove.

Irena Tehovnik

 


Obisk Drevesnice Zakotnik – izbirni predmet sodobna priprava hrane malo drugače

V okviru projekta Odprta vrata kmetij, ki ga izvaja Razvojna agencija Sora, smo si z otroki iz 9. skupine Vrtca Agata in učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Sodobna priprava hrane v petek, 27. 9. 2019, ogledali Drevesnico Zakotnik v Dorfarjah.
Ob prihodu nas je pričakala ga. Jerneja Lotrič, po sadovnjaku in kmetiji pa sta nas popeljala g. Matej Šink in ga. Maja Zakotnik. Ga. Maja je na kratko predstavila kmetijo, nato smo se razdelili v dve skupini.
G. Matej nam je predstavil šest različnih sort jabolk (gala, elstar, zlati delišes, topaz, pinova, jonagold), ki smo jih tudi poskusili. Bila so odlična. Učenci so reševali učne liste o rastlinskih organih, od semena do ploda, preizkusili so se v reševanju križanke in rebusov. Nato nam je g. Matej teoretično povedal, kako se pravilno posadi jablano, kar smo kasneje tudi praktično izvedli.
Učenci so odigrali igro spomina na dvorišču na temo sadja.

Nato nas je po sadovnjaku popeljala ga. Maja.
Pokazala nam je manj znano drevo asimina s plodovi, kako se cepi rastlino, kako se skrbi za sadovnjak in pravilen način obiranja jabolk. Učenci so se obiranja tudi lotili in napolnili štiri gajbice, vmes pa se z jabolki še posladkali. V sadovnjaku imajo 3000 sadik jablan. Povedala nam je tudi, kako pravilno skrbeti za sadovnjak in kateri so najpogostejši škodljivci.

Z obiskom drevesnice smo bili zelo zadovoljni in smo se veliko novega naučili.

Učiteljica Irena Tehovnik

(Skupno 197 obiskov, današnjih obiskov 1)