Naši učenci se ob strokovnih nasvetih učiteljice likovne zgoje Mihaele Žakelj – Ogrin več kot uspešno predstavljajo tudi na številnih likovnih natečajih.

Učenci devetih razredov, ki so se udeležili Urekovega pohoda na Goro, so ob cerkvi ustvarjali risbe na teme, ki so bile blizu športnemu novinarju Stanetu Ureku.

Največ jih je risalo gorsko cerkev, nekateri pa so si za motiv izbrali risbo športnika. Oglejte si risbe, ki so bile s pomočjo občinstva na koncu tudi nagrajene. Nagrade so prejeli Urban Krajnik, Alenka Dolenec in Anja Stanonik.

 

ŠPORTNIKI, VKLJUČENI V POKRAJINO, kombinirana tehnika kolaža in slike (Alenka Dolenec, 9. b)

CERKEV NA GORI, oglje (Anja Stanonik, 9. b)

 

CERKEV NA GORI, impresionistični način (Urban Krajnik, 9. a)

 ******

Likovni natečaji na širših ravneh pa potekajo daljše časovno obdobje, nagrajeni izdelki pa so predstavljeni šele potem, ko jih z večih vidikov presodijo strokovne komisije.

Tako je še lansko šolsko leto od 1. marca do 30. junija potekal mednarodni likovni natečaj OTROŠKA GRAFIKA, na katerem je sodelovalo 385 otrok in 46 mentorjev iz 42 osnovnih šol in likovnih ustanov iz Rusije, Romunije, Bolgarije, Hrvaške in Slovenije.

Nagrajenci so bili objavljeni v tem tednu in z veseljem sporočamo, da je naša učenka Lucija Bogataj pod mentorstvom učiteljic Mihaele Žakelj Ogrin in Nine Trček osvojila ZLATO PLAKETO. Razstava nagrajenih izdelkov bo na ogled v knjižnici Osnovne šole Prule od 26. oktobra 2011 do 3. februarja 2012, ob razstavi pa bo izšel tudi katalog v tiskani in elektronski obliki, ki bo predstavil nagrajena dela in izdelke.

Še zanimivost – ko je naša šola v mesecu februarju 2011 gostila regijsko Cankarjevo tekmovanje, smo pričujoči Lucijin izdelek podarili vsem učiteljem mentorjem in spremljevalcem, ki so na našo šolo pripeljali učence in dijake z Gorenjske.

 

LINOREZ, Lucija Bogataj, 8. a

 

 

Za uspešno se je v septembru izkazalo tudi naše sodelovanje na še enem likovnem natečaju, ki je bil sicer razpisan že v lanskem šolskem letu – GOZD KOT PROSTOR PRAVLJIČNE UTOPIJE.

Na natečaju so sodelovali učenke in učenci 9. razredov, ki so obiskovali izbirni predmet likovno snovanje III – Maša Alič, Tanja Buh, Karmen Dolenc, Nežka Dolenc, Renata Dolenc, Jernej Habjan, Ema Hafner, Urška Jelovčan, Sandi Križnar, Petra Oblak, Sabina Omejc, Lucija Petrovčič, Tilen Sitar in Marko Stanonik. Prejeli so SKUPINSKO NAGRADO ZA PREPRIČLJIV LIKOVNI IZRAZ NA RAZPISANO TEMATIKO. V utemeljitvi izbora je med drugim zapisano:

“… Mladi raziskovalci so se že kot zreli likovni misleci in posamezniki uspešno spopadli z likovno tematiko. Pokazali so veliko mero odraslosti v interpretaciji Gozda kot motiva pravljične utopije … Njihovi izrazi so raznoliki, vendar vsak prinaša kompozicijsko in vsebinsko zaključeno celoto s tenkočutno izrisano motiviko.”

Vsa likovna dela sodelujočih učencev so bila razstavljena v Stični v Muzeju krščanstva na Slovenskem, razstava pa je bila posvečena praznovanju dnevov evropske kulturne dediščine in mednarodnemu letu gozdov pod geslom Gozdovi za ljudi.

 

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)