V petek, 20. aprila, nas je obiskala študentka Sarah Finn, ki v okviru izmenjave Erasmus svojo študijsko prakso opravlja na Univerzitetnem rehabilitacijskem Inštitutu Republike Slovenije – Soča. Povedala nam je, da je v Sloveniji od začetka marca do konca maja letošnjega leta in da se ji zdi naša država prekrasna in zelo zanimiva ter da ima premalo časa, da bi raziskala vse njene lepote.
Za učence predmetne stopnje je pripravila odlično predstavitev svoje domovine Walesa in jo primerjala s Slovenijo. Ugotovili smo, da sta si državi v marsičem zelo podobni, da pa ima vsaka seveda tudi svoje posebnosti. Slovenija naj bi tako po svoji podobi spominjala na kokoš, Wales pa na prašičjo glavo z majhnim cilindrom. Naša država prekaša Wales v številu gradov pa tudi naše gore so višje kot v Walesu, po drugi strani pa ima Wales en milijon prebivalcev več kot Slovenija. V Walesu morajo učenci v šoli nositi šolske uniforme, medtem ko pri nas na srečo ni tako.
Celotna predstavitev je potekala v angleškem jeziku, tako da so bili učenci deležni pristne angleščine maternega govorca, na koncu pa nam je Sarah predstavila tudi nekaj osnovnih valižanskih fraz, kar je bilo še posebej zanimivo, saj je valižanščina eden najstarejših še živečih evropskih jezikov in ima okoli 610 tisoč govorcev po svetu, od katerih jih večina živi v Walesu.
Naša učenka Meta Stanonik je gostji pripravila tudi posebno presenečenje in ustvarila ljubko upodobitev slovenskega reka GÔRI NA GÔRI GORÍ, ki ponazarja, da je včasih v slovenščini kakšno stvar enostavneje povedati kot v angleščini in da je tudi slovenščina lahko zelo poetična.

Takšni obiski med našimi učenci so zelo dragoceni in naletijo na pozitiven odziv, učiteljice pa prav tako pri mladih želimo spodbujati zdrav odnos in zanimanje za druge kulture, kar posledično pomeni tudi večje spoštovanje lastnega izročila.

Obisk je Sarah zaključila v 5. razredu, kjer smo z učenci prebrali zgodbico RAINBOW FISH (Mavrična ribica), ki prav tako nosi plemenit nauk, namreč, da smo ljudje srečnejši in manj osamljeni, kadar svoje talente in darove delimo z drugimi.

Doroteja Podgrajšek

**************************************************************

Takole pa je drugačno uro angleščine doživel David Omejc iz 6. a:
“Na predavanju pri angleščini mi je bilo zelo všeč, saj so mi starši večkrat rekli, da se bom lahko z angleščino zelo dobro sporazumel, in tokrat sem poizkusil prav to. Bilo mi je tudi všeč, ker je Sara v več primerih primerjala Slovenijo in Wales, kot na primer športi, morja, obale, hrana, gradovi … Sicer kar nekaj stvari nisem razumel, a sem iz PowerPointa razumel večino. Sara nam je predstavila tudi waleški jezik – valižanščino. Za njo sem lahko ponovil najdaljše ime kraja na svetu, ki je v Walesu:
                                                    Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Izvedel sem, da je sv. David zavetnik Walesa.”

Še mnenje Barbare Kržišnik iz 6. b:
“V petek 20. aprila, smo šestošolci imeli prav posebno uro angleščine. Obiskala nas je 29-letna Sara iz Walesa, ki je govorila samo v angleščini. Najprej se nam je predstavila, nato pa nam je predstavila svojo domovino – Wales. O njem nam je povedala veliko zanimivosti, mi pa smo sproti reševali učne liste. Na koncu pa nas je naučila še nekaj besed v valižanščini – to je jezik, ki ga poleg angleščine govorijo v Walesu.
Ta ura mi je bila zelo všeč in upam, da bomo še kdaj imeli kaj podobnega.”

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)