Ribiška družina Visoko na naši šoli že nekaj let ob tem času pripravi razstavo sladkovodnih rib, s čimer želi šolarjem predstaviti nekaj različnih vrst rib ter med njimi vzbuditi zanimanje za ribištvo. Vitrine, v katerih so ribe razstavljene, so opremljene z raznimi podatki in fotografijami, ribam pa družbo delata tudi žaba rega in potočni rak.
Učenci si z zanimanjem ogledujejo razstavljeno, mi pa smo se vprašali, koliko o ribah zares vedo.

Šolske novinarke Teja Čadež, Metka Jesenko, Ema Karba in Sandra Eržen so se odpravile po šoli in učence spraševale o ribah. Ustavile so se v 1., 3., 5., 7. in 9. razredu.
Njihova vprašanja so bila: Kje živijo ribe? Naštej ribe, ki jih najdeš v rekah. Naštej ribe, ki živijo v morju. Kako so ribe prilagojene na vodno okolje? Kako ribe dihajo? Kaj je drstenje? Kaj je ribogojnica? Ali je blizu Poljan kakšna ribogojnica? Ali si si ogledal razstavo rib na hodniku? Katere od razstavljenih rib poznaš? Katere od teh rib si že videl v reki? Kolikokrat na (teden/mesec/leto) doma jeste ribe?

Učenci so odgovarjali različno – nekateri zelo na kratko in skopo, drugi malo bolj obširno. Bolj so se razgovorili mlajši učenci.

Prvi razred
Andraž Šubic je za bivališče rib navedel reke in ribnike, v katerih živita sulec in postrv. Morski ribi, ki ju pozna, sta brancin in orada. Ve, da so ribe na okolje prilagojene s plavutmi in da dihajo s škrgami. Za drstenje še ni slišal. Pravi, da ribe pa gojijo v ribogojnicah, ne ve pa, če je kakšna v bližini Poljan. Razstavo si je ogledal, vendar razstavljenih rib ne pozna. V reki je videl že postrv. Pravi, da doma ribe jedo bolj malokrat.
Anja Čadež je povedala, da v rekah živita postrv in losos, v morju pa morski pes. Plavajo s plavutmi, dihajo z odprtino. Meni, da drstenje pomeni led, ribogojnica pa da je mreža za lovljenje rib. Pozna Ribogojnico Šifrar. Razstavo si je ogledala, od razstavljenih rib pa pozna navadno ribo, ki jo vidi tudi v reki. Ribe doma jedo enkrat na teden.

Tretji razred
Ema Kržišnik je za bivališče rib navedla tudi potoke, od rečnih rib pozna postrv, morskih rib pa ne pozna. Plavajo s plavutmi, dihajo s škrgami, za drstenje pa pomeni, da ribe spolzijo po vodi. Za ribogojnice ne ve, kaj in kje so. Pravi, da rib ne je pogosto.
Gal Kos rečnih rib ne pozna, bolj pa se spozna na morske ribe – mečarica, kit, morski pes, tuna. Ribe so na okolje prilagojene tako, da nimajo možnosti živeti na kopnem, dihajo skozi vodo, ni pa še slišal, da bi drsele po vodi (drstenje, op.). V ribogojnici ribe vzgajajo, v bližini Poljan ribogojnic ni. Pozabil je, če pozna kakšno od razstavljenih rib, v reki pa ni videl še nobene. Jih pa jedo doma, in sicer enkrat ali dvakrat na mesec.

*************************************

Po zanimivih odgovorih prvošolcev in tretješolcev sledi še nekaj odgovorov starejših učencev.

Peti razred
Gabrijel Peternel: »V reki živi postrv, v morju pa zlata ribica, jegulja in delfin. Drstenje je, da lahko drsijo skozi vodo. Od razstavljenih rib poznam postrv, ki sem jo že videla v reki. Ribe jemo dvakrat na leto.«
Ema Stanonik: »V rekah živijo losos, zlata ribica, morski pes in kit, v morju pa morski pes, kit, orka in pingvin. Drstenje je, ko se valijo jajca. Rib ne poznam in jih še nisem videla v reki. Doma jih jemo trikrat na leto.

Sedmi razred
Manca Stanonik: »V rekah živijo postrv, zlata ribica, krap in nemo, v morju pa zlata ribica, morski pes, kit, leteča riba in babica. Ribe so na okolje prilagojene tako, da plavajo, dihajo skozi pljuča.. Drstenje je, da ribe dihajo. Od razstavljenih rib poznam zlato ribico, ki sem jo že videla v reki. Ribe doma jemo štirikrat na leto.«
Timotej Stanonik: »V rekah živijo potočna postrv, šarek, lipan in sulec, v morju pa orada, brancin, cipelj in salpa. Dihajo s škrgami, drstenje pa je razmnoževanje rib. V bližini Poljan je nekaj ribogojnic. Poznam vse razstavljene ribe in vse sem že videl v reki. Jemo jih enkrat na mesec.«

Deveti razred
Ana Stanonik: »V rekah živi postrv, v morju pa morski pes. Na vodno okolje so prilagojene s škrgami. Kaj je drstenje, ne vem. V ribogojnicah gojijo ribe, a ne vem, če je kakšna blizu Poljan. Razstavo sem si samo malo ogledala. Ne vem, če poznam kakšno ribo in ne vem, če sem kakšno že videla v reki. Doma jih jemo enkrat na mesec.«
Matic Bohinc: »Rečnih in morskih rib ne poznam, na vodo so dobro prilagojene, dihajo s škrgami. Drstenje je razmnoževanje rib. Blizu Poljan je ribogojnica naprej od Hotovlje. Razstave na srednjem hodniku si nisem ogledal. Ribe doma jemo enkrat na teden.«

Kako pa bi na zastavljena vprašanja odgovorili vi?

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)