V četrtek, 8. 3. 2018, smo se z učenci 3. razredov odpeljali v Sorico, kjer domuje pomemben spomenik naše kulturne dediščine, to je rojstna hiša slikarja Ivana Groharja.

Prijazno nas je sprejel gospod Gašper Kačar, ki nam je najprej povedal nekaj besed o Groharju in njegovi hiši, nato pa predstavil potek našega kulturnega dopoldneva.

Pričeli smo z delavnico v glasbeni sobi. Poleg že znanih Orffovih inštrumentov smo spoznali še afriške bobne, kongo, bongo, kahon, oceanski boben, ksilofone, metalofone, pavke ter druga tolkala. Učenci so komaj čakali, da še sami zaigrajo na predstavljena glasbila. Sledila je priprava na nastop in učenci so se v zelo kratkem času naučili igrati na izbrano glasbilo. Pripravili so enkraten koncert tolkalnega orkestra, v katerem so sodelovali prav vsi.

V drugem delu kulturnega dne so učenci kot pravi slikarji risali v slikarskem ateljeju.
Najprej so opazovali najbolj znano delo slikarja Ivana Groharja – Sejalec. Sledila je predstavitev različnih likovnih tehnik in nekaterih osnov risanja, med njimi tudi postopek nastajanja risbe s senčenjem. Po enakem postopku so učenci s svinčnikom na bel risalni list narisali šopek cvetlic v vazi.

Na koncu je ostalo še nekaj časa za ogled Groharjeve zbirke in galerije ter zbirke starih predmetov v kletnih prostorih.

Poslovili smo se navdušeni nad lastnimi sposobnostmi ter obogateni z likovnim in glasbenim znanjem.

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)