V torek je na osnovni šoli v Žireh potekal 2. medobčinski otroški parlament. Naj spomnim, da smo v lanskem letu prvič pripravili skupno srečanje mladih parlamentarcev dveh občin in treh šol.
Letos je bil parlament organiziran v Žireh. Učenci z mentorjema so nas lepo sprejeli in pripravili izzive za naše učence, povezane z letošnjo temo otroškega parlamenta ŠOLSTVO IN ŠOLSKI SISTEM. Učenci so imeli priložnost predstaviti svojo idealno šolo in na glas »pokritizirati«, kar jim ni všeč. Na razrednih urah in na šolskem parlamentu so pripravili sklepe o tem, kaj si v šoli želijo spremeniti oziroma kaj bi radi, da se v šoli spremeni.
Pogovor in predstavitve sta odlično povezovali Žirovki Urša in Nina, ki sta parlamentarce ves čas spodbujali k debati in pogovoru.

Učenci so imeli različne ideje, ki so bile zelo zrele, na mestu in predvsem z malo truda ter dodatnega dela – uresničljive. Prav je, da nekatere od njih omenimo.
Učenci si želijo več pouka v naravi, več izbirnih predmetov, neobveznost pri opravljanju domačih nalog, manj učenja na pamet in več učenja za življenje, vključeno gibanje med poukom, zgodnejši začetek pouka in še bi lahko naštevali. Kar nekaj idej je sicer povezanih s spremembami zakonov in pravilnikov, vendar pa smo učencem obljubili, da bomo v naslednjem šolskem letu v vsakem razredu vsaj eno izmed idej vpeljali v pouk.

S predajo štafete učencem OŠ Ivana Tavčarja in mentoricama, ki drugo leto pripravljata medobčinski parlament, smo se poslovili in si zaželeli uspešno delo še naprej.

Barbara Tavčar

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)