Malce megleno jutro je v sredo, 21. septembra, napovedovalo sončen dan, ki smo ga naročili za naše kulturno- naravoslovne dneve. Vreme nam je torej bilo naklonjeno in tudi zato smo se imeli zelo lepo. Vsak razred se je podal v eno izmed slovenskih pokrajin in če vas zanima, kaj vse smo videli, se naučili in doživeli, si oglejte naše prispevke in fotografije.

6. RAZRED

Učenci šestih razredov smo se odpravili na kulturni in naravoslovni dan, in sicer na Dolenjsko. Najprej smo se zapeljali do Jurčičeve domačije, kjer smo si ogledali pisateljev dom. Pot smo nadaljevali do Novega mesta, kjer smo spoznavali zgodovino v tamkajšnjem muzeju. Po kosilu smo obiskali še grad Turjak in spoznali njegove številne zgodbe. Ko smo se vrnili v Poljane, smo bili utrujeni, a zadovoljni.

no images were found

7. RAZRED

Sedmošolci smo jo mahnili v Piran in v Portorož z namenom, da bi si ogledali piranske znamenitosti in razstavo jadrnic. Najprej smo se na sečoveljskih solinah v muzeju seznanili z življenjem solinarjev in načinom pridobivanja soli. V Portorožu smo se najedli, nato pa smo si ogledali razstavo jadrnic. V Piranu nam je vodič predstavil tamkajšnje znamenitosti, nato je bil na vrsti še piranski akvarij.

Bilo je lepo, zanimivo in sončno.

8. RAZRED

Osmovci smo spoznavali Štajersko. Dan smo začeli v Rimski nekropoli, nadaljevali v jami Pekel, kjer smo izvedeli, zakaj se jama tako imenuje – nad vhodom smo namreč videli podobo strahovitega peklenščka. Potem nas je pot vodila do ptujskega gradu, kjer smo hodili po srednjeveških prostorih, polnih pohištva in orožja iz 18. in 19. stoletja.

Na koncu pa smo se odpravili še v Žičko kartuzijo, kjer smo si ogledali tudi zeliščni vrt.

Ekskurzija je bila bogata tudi s soncem in dobro voljo.

no images were found

9. RAZRED

Učenke in učenci 9. razreda smo se odpeljali  na severno Primorsko – najprej proti Idriji, mestu, ki slovi po mnogih znamenitostih, na primer po idrijski čipki, znani jedi žlikrofi, po prvi realki v slovenskem jeziku in seveda po rudniku živega srebra, ki smo ga spoznali čisto od blizu. V Antonijevem rovu smo najprej videli film o pridobivanju živega srebra, pomenu rudnika v svetovnem merilu in o življenju rudarjev. Potem so nas za ogled rudnika razdelili v tri skupine. Nato smo pešačili do Kamšta – to je ogromno kolo, ki so ga včasih uporabljali za črpanje vode iz rudnika in je največje tovrstno kolo v Evropi. Naslednja postaja je bil Zatolmin, kjer smo imeli kosilo. Vsak je dobil dunajski zrezek in pomfri. Okrepčali smo se za nadaljevanje poti do kobariškega Muzeja 1. svetovne vojne, v katerem smo izvedeli veliko o zgodovini. Videli smo zbirko orožja in si ogledali film o vojni. Zadnja postaja ekskurzije je bila domačija slovenskega pisatelja Cirila Kosmača v Slapu ob Idrijci. Videli smo notranjost pisateljeve rojstne hiše, nato pa smo krenili proti domu. Pot domov je bila zelo zabavna. Dan je kljub mnogim ogledom prehitro minil in bo vsem ostal v lepem spominu.

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)