DAN SLOVENSKE HRANE  – 17. 11. 2017

Na pomen tradicionalnega slovenskega zajtrka nas je takoj na začetku 1. šolske ure po zvočniku spomnilo prebrano kratko besedilo. Nato se je zaslišal posnetek pesmi Čebelar, ki jo pojeta naš otroški in mladinski pevski zbor, pesmi pa so pritegnili prav vsi učenci šole.
Dežurni učenci so prinesli zajtrk v učilnice.

In kaj so jedli?
Zajtrk:
domači med, domače maslo, domači črni kruh, domače mleko, domače jabolko
Malica: domači sezamov rogljič, 100 % domači jabolčni sok
Kosilo: kislo zelje/repa s suhim mesom ali pečenico, domače osje gnezdo, nesladkan čaj
Popoldanska malica: domači sezamov rogljič

Naši lokalni dobavitelji so bili:
Med: Čebelarstvo Mur
Maslo: Kmetija – sirarna Bogataj in Kmetija pr’ Anžk’
Mleko: Kmetija – sirarna Bogataj
Črni kruh: Karlovski mlin
Jabolko: Germana Pivk, ekološka domačija “Blažev’c”
Kisla repa/zelje: Kmetija Lojz
Suho meso/pečenica: Mesarstvo Čadež
Jabolčni sok: Kmetija Matic
Sezamov rogljič, domače osje gnezdo: Karlovski mlin

*****************************************************************

Kaj o takšnem zajtrku menijo otroci?

Učenci 2. a
Bil je zelo okusen in dober zajtrk. (Maja, Mojca, Ajda)
Vse je bilo dobro – med na kruhu, jabolko. (Ajda S.)
Zajtrk je bil zelo dober in zdrav. Jedla sta ga tudi učitelj in učiteljica. (Taja Z.)
Res je bilo dobro mleko, med pa še najboljši. (Neža)
Zajtrk je bil odličen. Jedli smo kruh, med, maslo … Pred zajtrkom smo peli pesem o čebelicah. (Manca)

Kaj drugošolci vedo o čebelah?
Nabirajo nektar. Zelo rade letajo. Na zadnjici imajo želo. (Leja, Mark)
Letajo, ker nabirajo med. Za obrambo pičijo in nato umrejo. (Nik K. in Nik. P.)
Za čebele skrbi čebelar. Letajo s krili. Niso enake kot ose in sršeni. Pozimi spijo. Ko pičijo, umrejo. Nabirajo cvetni prah in med. Med namažemo na kruh. Je zelo zdrav. (Mojca, Taja Z.)
So črtaste – črne in rumene barve. Letajo in pikajo. Ko pičijo, umrejo. Pozimi spijo. Nabirajo med. (Ajda K., Taja M.)
So črne in rumene barve. Na koncu telesa imajo želo, s katerim te pičijo. Pičijo zato, ker mislijo, da so ogrožene. Če pičijo, umrejo. Za nas nabirajo med. (Manca, Eva)
Iz rož nabirajo nektar in nam delajo med. Imajo kraljico matico. Pozimi spijo. Na koncu telesa imajo želo. Če te piči, umre. Živijo v čebelnjaku – v panju. Zanje skrbi čebelar. (Angelika, Ajda S., Neža)
So majhne, črtaste, ker so rumeno-črne. Imajo tipalke. Z njimi migajo. S krili letajo s cveta na cvet. Pičijo z zadnjim delom telesa. Takrat ko pičijo, umrejo. Živijo v panjih. Nabirajo med. (Maja in Oskar)
Živijo v čebelnjaku v panjih. So majhne in dveh barv. Imajo črte, noge, tipalke, želo … Se branijo. Umrejo že po prvem piku. Se razmnožujejo, letajo in nabirajo med. (Lina, Jakob)
Učiteljica Irma Čadež

****************************************************************

S tretješolci sta se pogovarjali Ema in Sandra.
Takole sta strnili njihove odgovore:
Jerci, Krištofu in Klari iz 3. a ter Katji, Jerci in Žani iz 3. b je ta zajtrk zelo všeč. Ničesar ne bi spremenili, želijo pa si, da bi bil na sporedu pogosteje – vsak petek ali vsaj enkrat na mesec.
Ema in Sandra, 7. b; foto: Sandra

 

****************************************************************

Manca in Nadja sta se pogovarjali s četrtošolkami.
Kakšen se vam je zdel zajtrk? – Tara, Katarina in Lara iz 4. a ter Lucija iz 4. b pravijo, da je bil dober, Eli in Zoja iz 4. b pa, da je bil odličen.
Ali bi kaj spremenil pri zajtrku? – Nobena od učenk ne bi spremenila prav ničesar.
Kaj vam je bilo najbolj všeč pri zajtrku? – Katarini, Luciji, Eli in Zoji se je zdel zelo dober med, Tari kruh, Lari pa je bil zajtrk všeč, ker je bil zdrav in so jedli nekaj, česar ni na jedilniku vsak dan.
Ali vam je bilo petje pesmi Čebelar všeč in zakaj? – To je bilo všeč vsem, ker je lepa slovenska pesem, ki je posvečena čebelam in ponazarja tradicionalni slovenski zajtrk.
Manca in Nadja, 8. a; foto: Manca 

 

****************************************************************

Šestošolkam Leni, Tii, Zali in Mini se tradicionalni slovenski zajtrk zdi odličen. Moti jih edino smetana v mleku. Povedale so nam, da je ta zajtrk zato, da slavimo čebele oz. ker jih moramo spoštovati.
Sara in Kristina, 8. a

****************************************************************

Manica in Tadeja iz sta učencem 3. triletja zastavili nekaj vprašanj.
Kakšen se vam je zdel zajtrk? – Dober, domač, v redu, odličen in užiten.
Zakaj menite, da med spada k tradicionalnemu zajtrku? – Ker je čebela tradicionalna slovenska žival; zaradi čebel;  zato, ker je to že starinsko in se držimo tradicije.
Se vam zajtrk zdi zdrav? – Ja, seveda.
Zakaj menite, da imamo tradicionalni zajtrk? – Da so čebele vesele, da se zdravo prehranjujemo, ker so ga že včasih imeli, ker imamo zdaj samo nezdravo hrano in bi bilo bolje, če bi se prehranjevalo bolj zdravo.
Manica in Tadeja iz 9. b, Katja in Malči iz 8. b; foto: Zoja in Larisa, 9. b

 

 

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)