Kar nekaj datumov nas že na začetku šolskega leta povezuje s knjigami in branjem:

  • 17. september – dan zlatih knjig in uradni začetek branja za bralno značko,
  • prvi teden v oktobru – teden otroka,
  • cel mesec oktober – mednarodni mesec šolskih knjižnic

Tako nam ni težko izbrati tedna, v katerem beremo vsi na OŠ Poljane. Seveda ne ves čas, ampak dvajset minut na dan. To obliko branja poimenujemo BRALNE MINUTE.
Beremo prvih 10 minut prve ure in zadnjih 10 minut tretje ure. Na začetek in konec branja nas spomni zvonec ali učenec preko ozvočenja. Ob zadnjih bralnih minutah so nam učenci pred ali po branju zastavili uganko v zvezi s knjigami ali šolo in so jo učenci lahko reševali tudi v knjižnici.
Marsikaterega učenca knjiga, ki jo je izbral za branje v razredu, pritegne in branje se nadaljuje popoldne … To pa je glavni namen bralnih minutk – povabiti otroke v svet branja.

Ta način branja je pri učencih lepo sprejet, kar lahko razberemo iz prispevkov učencev 4. razreda:

Bralne minutke so se mi zdele odlične, saj zelo rada berem knjige. Všeč mi je bilo, da je trajalo dva tedna in smo si sami lahko izbrali knjige. Jaz sem si izbrala zelo zanimivo knjigo, ki sem jo nato vzela domov. Njen naslov je Kdo je danes glavni. Upam, da bomo brali tudi naslednje leto.
Zoja Klemenčič

Pri bralnih minutkah mi je bilo zelo všeč. Imeli smo zanimive knjige. Brali smo po deset minut. Po zvočniku so oznanili konec branja z uganko. V knjižnici smo potem rešili uganke.
Manca

Bralne minute so mi bile všeč, ker je so bile zabavne, vesele in napete knjige. Najboljša knjiga se mi je zdela Grozni Gašper, mojstrski tat. Bralne minutke so mi bile všeč, ker beremo in se  pogovarjamo, namesto da sedimo pri pouku.
Benjamin Treven

Ko so bile bralne minutke, smo vsi brali zanimive zgodbice. Zelo radi beremo knjige. Uganke so bile zanimive, tudi radi smo jih reševali. Skratka, zelo nam je bilo všeč.
Maja Šink

Bralne minute so mi bile všeč, ker sem prebral celo knjigo. Bilo mi je všeč, ker smo bili vsi tako tiho. Bral sem Umazanega Bertija. Zelo mi je bilo všeč, ker nismo imeli toliko pouka.
Blaž Jurčič

Bralne minute so bile dobre, ker so bile zanimive knjige in ker je bilo manj pouka. Bralne minute so potekale en teden, brali pa smo 15 minut. Bral sem Enci benci na kamenci in Mihovo pismo. Najbolj zanimiva je bila knjiga Živalski rekordi. Potem smo se lahko igrali.
Izak

Všeč mi je, ker v vsakih bralnih minutah rešujemo uganke. Rada imam zelo debele knjige. Najrajši berem kriminalke z vsaj 350 stranmi, znanstveno fantastiko in grozljivke.
Julija Strel

So mi bile zelo všeč, ker smo namesto petih minut brali in se nismo učili. Brali smo lahko katero koli knjigo. Največkrat sem brala Groznega Gašperja. Grozni Gašper je nesramen fant. Ima mlajšega brata Petra, ki mu zelo nagaja.
Ajda

Meni so bile bralne minute zelo všeč. Bral sem veliko različnih knjig. Prebral sem Bučka, Groznega Gašperja. Bilo je zanimivo, ker se iz knjig lahko tudi kaj naučiš. Branje je veliko bolj zanimivo kot pisanje v šoli ali da sam napišeš knjigo.
Vid Buh

Bralne minute so mi bile zelo všeč. Vsakič, ko so po zvočniku povedali uganko, sem z vsem veseljem vzela knjigo v roke in začela brati. Bralne minute so potekale en teden, brali smo 1. uro, prvih 10 minut in 3. uro zadnjih 10 minut.
Eli Mrak

Bralne minutke so mi všeč, ker beremo. V branju mi gre dobro, ampak ne berem rada knjig (npr. Harryja Potterja). O bralnih minutah si mislim, da so dobre, ampak imam pa pri tem rada tišino, da se lahko zberem. Rada berem pri bralnih minutah (npr. Peter nos).
Eva S.

Osebno mi bralne minute niso všeč. Najbolj všeč mi je bila knjiga Dnevnik nabritega mulca. Najslabše se mi je zdelo, da so dolge 10 minut namesto 5 minut.
Maks

Pri bralnih minutah smo brali različne knjige. Vsi smo pridno in zagreto brali zanimive knjige. Skoraj vsi radi beremo. Bralne minute so zelo dobre.
Lucija

Bralne minute so mi bile všeč, ker ni bilo treba pisati in poslušati učiteljice. Potekale so en teden po deset minut. Všeč so mi bile, ker rad berem in sem lahko izbiral.
Matevž

 

Takole zavzeto pa so brali naši drugošolci.

 

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)