DATUM: 21. oktober 2017

IZHODIŠČE VZPONA: Rateče (870 m)

SMER POHODA: Tromeja (Peč) (1508 m)

Vremenska napoved za zahodni del Slovenije ni bila najbolj obetavna, a smo se kljub temu z veseljem in zložljivimi dežniki v nahrbtnikih odpravili na prvi planinski pohod v letošnjem šolskem letu.
Že ob vožnji proti Jesenicam, Kranjski Gori in Ratečam smo spoznali, da nas namesto oblakov in dežnih kapelj čaka krasen, sončen dan. Vsi vrhovi so bili odeti v sončne žarke in komaj smo čakali, da zagrizemo v hrib pred nami. Pot je sprva kratek čas potekala skozi gozd, nato pa po makadamski cesti mimo dveh senožeti. Prav hitro smo prispeli do smerokaza in odcepa v strmo gozdnato pobočje, kjer je sledil vzpon do vrha v številnih okljukih (kar 31 jih je bilo).
Na vrhu smo si ogledali spominska obeležja ter uživali v jasnih razgledih na doline in vrhove Slovenije, Avstrije ter Italije. Naredili smo še skupinsko fotografijo z Dobračem v ozadju, nato pa poiskali prostor za počitek in malico. Sestopili smo po isti poti. Ob koncu so se učenci spraševali, zakaj so morali s seboj vzeti dežnike. In kaj hitro so ugotovili, da verjetno za senco proti soncu.

Alenka Jelovčan

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)