Letos smo prvič po mnogih letih združili moči mladih parlamentarcev treh šol OŠ Žiri iz Žirov, OŠ Ivana Tavčarja in OŠ Poljane iz Občine Gorenja vas – Poljane. V duhu aktivnega državljanstva smo besedo predali mladim, ki so predstavili svoj pogled na letošnjo temo otroškega parlamenta “Otroci in načrtovanje prihodnosti”.

S svojo prisotnostjo sta nas počastila oba župana, g. Janez Žakelj in g. Milan Čadež. Naš občinski parlament pa so spremljali tudi ravnatelji šol g. Izidor Selak, g. Marijan Žakelj in ravnateljica ga. Metka Debeljak.
Učenci so si v spoštljivem duhu pravil aktivnega poslušanja in parlamentiranja izmenjevali različna mnenja, opozorili na probleme današnje družbe, obenem pa iskali rešitve in možnosti, kako lahko vsak od nas nekaj pripomore k spremembam. Dotaknili so se vrednot današnje družbe, skrbi za okolje, sledenja sanjam pri izbiri poklica in svojim interesom pri nadaljnjem izobraževanju ter se spraševali o prihodnosti, ki nas čaka.
Naši zaključki so se vedno znova vračali k temu, da nas morajo voditi vrednote, da moramo zaupati vase, verjeti, da nam lahko uspe, in si zastaviti majhne korake, ki nas bodo na koncu pripeljali do želenega cilja, obenem pa moramo to početi z veliko mero odgovornosti. Bodimo aktivni in ne misliti, da se nas stvari ne tičejo in vedimo, da moramo mi biti sprememba.

Naše debate je s svojimi izkušnjami in pristnimi življenjskimi verzi svojih pesmi popestril raper Zlatko. Accapela izvedba pesmi, ki jo je posnel skupaj z Nino Pušlar Svet je tvoj! je požela velik aplavz in navdušenje na srečanju. Zlatko trdno stoji na stališču, da vsak od nas lahko spremeni nekaj. Poudarja, da smo kot posamezniki dragoceni, vsak na svoj način, naj nikoli ne popustimo pod pritiski družbe in naj ostanemo zvesti samim sebi. V življenju delajmo dobro in na koncu se nam bo dobro tudi povrnilo.

Še bolj zgovoren pa je verz njegove pesmi v izvedbi z glasbenico Senidah – Več od lajfa, ki povzame prav vse, o čemer je tekla beseda na medobčinskem parlamentu.

Svobodo govora, možnost izobrazbe,
izrečt glasno svoje misli — v spremstvu glasbe.
Ona je tista, ki srca odpira,
nas združi vse, zidove podira.

Govori iskreno, izpolni obljube.
Ne pljuvat — bod sonce, sveti na druge!
Luč v temi, seme v zemlji,
Rešitev med problemi, drugačn med vsemi.

Ni kaj dodati …

Barbara Tavčar, mentorica Otroškega parlamenta OŠ Poljane

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)