V petek, 16. 12., smo se učenki Elin Kos in Malči Cvirn ter učiteljica Anko Tušek udeležile prireditve z bogatim spremljevalnim programom JAZ spoštujem človekove pravice v Cankarjevem domu. Namen srečanja predstavnikov Unesco šol je bil obeležitev dneva človekovih pravic, ki je za Unesco šole eden izmed osrednjih dogodkov v letu.

Učenci in učitelji Osnovne šole Ledina so v sodelovanju z drugimi institucijami pripravili odličen program. Najprej smo si ogledali predstavo v režiji Ire Ratej Akord za akordom, v kateri sta blestela glasbenik Boštjan Gombač in igralec Vito Weis. Ob gledanju dogajanja na odru smo se skupaj z igralcema zagotovo vsi spraševali enako: Kaj smo pripravljeni narediti, da bi pomagali drugim? Sosedovim otrokom, ki jih komajda preživlja mati samohranilka? Klošarju, ki ga vsak dan srečamo na cesti? Ljudem v drugi državi, ki jih je prizadela naravna ujma? Pa je humanitarna pomoč dovolj? Bomo sploh kdaj izkoreninili revščino?
V predstavi, ki se resnih in pretresljivih tem loteva na sproščen in nepatetičen način, se mlad, brezposeln arhitekt Vito o vsem tem ne sprašuje več, saj v okviru razvojne pomoči EU pomaga graditi šole v državah v razvoju. Poln zanosa prosi Boštjana, uveljavljenega glasbenika srednjih let, katerega slava je že v zatonu, naj napiše skladbo, s katero bi rad zbral denar za dokončanje projekta. Boštjan, ki ga bolj kot vse drugo na svetu zanima njegov super računalnik, si povsem narobe razloži, kaj Vito pričakuje od njega. Tako se oba znajdeta v komičnem nizu nesporazumov, ki jih podžigajo generacijski prepad in tudi nasprotujoča si svetovna nazora. Ob duhovitih dialogih, živahni glasbi, ki nastaja sproti, in ob dejavnem vključevanju občinstva v dogajanje nazadnje spoznata, da morata skladbo napisati skupaj. Na koncu jima to seveda uspe in v refrenu njune pesmi je povzeto glavno sporočilo za čisto vse ljudi: “Od besede do dejanja svet se spreminja.” Vsak od nas lahko – pa tudi če samo z na videz majhnimi dejanji – spreminja svet in obenem sebe.
Sledil je odličen nastop glasbene zasedbe Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, v nadaljevanju pa so se učenci skupaj z mentorji razdelili v več skupin, med katerimi so v naslednjih dveh urah krožili in ustvarjali ter se pogovarjali na temo človekovih pravic.

“Najboljša se mi je zdela predstava, ki smo si jo ogledali na začetku. Zaigrali so zelo dobro predstavo, ki je vsebovala tudi glasbeni program. Potem smo odšli na delavnice. Z Elin sva izdelovali glasbila in tudi zapeli smo dve pesmi, ob tem pa pesmi spremljali z glasbili, ki smo jih izdelali. Na kratko povedano mi je bil ta dan zelo všeč ter tudi zanimiv,” je ob koncu povedala Malči.

Elin Kos in  Malči Cvirn z učiteljico

clovekove_slika

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)