Da imajo poljanski ljudje dobro in radodarno srce, so dokazali že večkrat. Ponovno pa se je to pokazalo pri projektu Slovenija ima srce, v katerem je uspešno poljansko podjetje Polycom učencem OŠ Poljane podarilo 100 knjig z naslovom Zgodba o knjigi. Avtor knjige je Anej Sam, ki je obenem tudi predsednik društva Jasa, društva, ki nam je omogočilo sodelovanje v projektu, in društva, ki o svojem literarnem delu na spletni strani zapiše tako:

»Dobro je brati dobre knjige. V njih, v dobrih knjigah, je zapisano tisto, kar resnično potrebujemo: Kako in zakaj je nastala knjiga, zakaj smo vsi na tem svetu pravzaprav skupaj, kako je to z živalcami in rastlinami, kako naj svet postane lepši; v dobrih knjigah je zapisano vse o ljubezni, o vzgoji, o enosti z naravo, o oblačenju in o lepoti, o laži, o modrosti, o nežnosti, o otrocih in odraslih, zakaj smo na tem svetu ter kaj bo s knjigo … S posrečenim povezovalnim besedilom je avtor v to imenitno knjigo za otroke vgradil najlepše misli v zgodovini otroške literature – dojemljive so tudi najmlajšim – od Ezopa do Svetlane Makarovič. In ta samosvoja knjiga je že močno zaživela v vrtcih in šolah. Knjiga za ustvarjanje in krepitev bralnih navad« (http://www.onezimosvet.si/zgodba-o-knjigi).

Knjiga privablja bralca tudi s svojimi živahnimi ilustracijami, ki so delo naše sovaščanke Maje Šubic in Gorazda Vahna.

Osrednji junaki zgodbe so torej ustvarjalci knjige in vodstvo podjetja Polycom. Lahko pa trdimo, da so junaki celotnega projekta tudi učenci naše šole, ki so pripomogli k uspešno izvedeni prireditvi ob koncu omenjenega projekta.

Besede o knjigah in branju so tekle v sredo, 26. oktobra 2016. Poleg recitiranja in deklamiranja pesmi in zgodb ter strumnega povezovanja programa v izvedbi Tie in Lene so se z ubranimi pesmimi predstavili tudi učenci 3., 4. in 5. razreda, ki obiskujejo otroški pevski zbor. Nekaj učenk je opozorilo tudi na visoko vrednost zaigranih vlog, ko je pod taktirko njihove mentorice zaživela lutkovna predstava Živa hiša učenosti. Prireditve so se v večini udeležili vsi učenci iz oddelkov podaljšanega bivanja, ki so bili v največji meri del Zgodbe o knjigi, razveselili pa smo se tudi treh predstavnikov podjetja Polycom. Predstavnica Renata Stanonik nam je ob koncu prireditve namenila nekaj prijaznih besed ter nam še enkrat simbolno podarila vse knjige.

Razšli smo se torej vsak s svojo novo Zgodbo o knjigi in srčevo kazalko, ki je nastala v podaljšanem bivanju, nismo pa si pozabili ogledati niti razstave knjig in izdelkov v zvezi z branjem na zunanjem hodniku.

Zgodba o knjigi je del knjižne zbirke Onežimo svet, zato upamo, da je naša prireditev doprinesla kanček nežnosti v smislu odnosov do soljudi. Morda pa tudi do knjig samih.

Damjana Bonča

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)