Na ekskurzijo smo se 9. razredi odpravili 21. septembra 2016 ob 7:00. Naša prva postojanka je bil Kobarid. Obiskali smo Muzej prve svetovne vojne. Urejen je po sobah, a si zaradi pomanjkanja časa nismo mogli ogledati vsega. Videli pa smo Krnsko sobo, v kateri stoji maketa gorstev, vključno s Krnom. Na njej so narisane linije italijanske in avstroogrske vojske. V Črni sobi smo lahko videli slike največjih vojnih grozot iz prve svetovne vojne. V Sobi zaledja smo spoznali, kakšno je bilo življenje za fronto. V Beli sobi smo lahko videli, v kakšnih razmerah so morali živeti vojaki v zimskem času, še posebej, ker so se borili v visokogorju. V sobi z reliefom zgornjega Posočja smo si ogledali maketo le-tega, na kateri so prikazane obrambne linije obeh bojujočih se strani dan pred odločilnim spopadom. Nazadnje smo si pogledali še kratek film, ki govori o soški fronti. Ko smo prispeli v Idrijo, nas je najprej čakalo kosilo, od tam pa smo se odpravili v Antonijev rov. Najprej smo si ogledali kratko predstavitev idrijskega rudnika, nato pa smo se razdeljeni v tri skupine odpravili v garderobo, kjer smo dobili zaščitne obleke in čelade, primerne za rudnik. Vsaka skupina je s svojim vodičem stopila v rudnik. Mi smo morali premagati 117 stopnic navzdol, rudarji pa so jih morali več kot tisoč. Ko smo hodili skozi rove, smo videli lutke rudarjev in njihovih delovnih pripomočkov, škrata, ki je po legendi rudarjem pomagal, včasih pa tudi ponagajal. Pri nekaterih je bilo z zvokom ali animacijo figur prikazano, kako je delo včasih izgledalo. Po ogledu smo se povzpeli spet nad zemljo – na svetlobo in svež zrak. Nazadnje smo se odpeljali v Bolnico Franjo iz druge svetovne vojne, kjer smo si ogledali bolniške sobe, v katerih so se zdravili poškodovani in bolni vojaki. Izvedeli smo, da je izmed štirinajstih barak originalna samo še ena, saj so ostale zaradi poplav morali prenoviti. Ogledali smo si lahko vsako sobo posebej, saj je imela vsaka svoj pomen, nato pa smo se peš odpravili do avtobusa. Domov smo prišli okoli 18:30 ure.

Tadeja Jesenko, 9. a

 

ANTONIJEV ROV

Učenci 9. razredov smo se na dan dejavnosti (poleg ogleda kobariškega Muzeja 1. svetovne vojne in Bolnice Franje) odpravili obiskat tudi rudnik živega srebra v Idriji. Tam smo si najprej ogledali kratek dokumentarni film o zgodovini rudnika živega srebra. Nato smo se razdelili v tri skupine ter si nadeli zaščitne čelade in oblekli halje. Nato je vsaka skupina dobila vodiča, ki je odprl vrata v rudnik. Skoraj vsak, ki je vstopil skozi vhodna vrata v rudnik, si je izrekel napis nad vrati: »SREČNO«. Vodiči so nas vodili po rudniku in nam razlagali, kako so rudarji delali ter kakšno opremo in stroje so uporabljali skozi čas. Spustili smo se do 100 metrov pod tlemi. Izvedeli pa smo še veliko zanimivosti. Mnogim je bil obisk Antonijevega rova zelo všeč.

Tadej Habjan, 9. b

BOLNICA FRANJA

21. septembra smo učenci 9. razreda odšli na ekskurzijo, na kateri smo obiskali tudi Bolnico Franjo. Vodička nas je popeljala do vseh barak. Najbolj so se mi zdeli zanimivi predmeti, ki so bili v barakah. Všeč mi je bilo, kako so ljudje prostovoljno pomagali zdravnici Franji in so zdravili vojake. Vodička nam je povedala, da so poplave odnesle nekaj barak, a vseeno je tam ostala ena, ki je preživela te poplave. Vsem priporočam ogled Bolnice Franja.

Nika Peternel, 9. b

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)