KOBILARNA LIPICA

V sredo, 21. 9. 2016, smo se učenci 7. razreda odpravili na Primorsko. Zjutraj smo se zbrali ob 6:45 in se z avtobusom odpeljali proti Žirem. Po uri vožnje smo prispeli v Lipico. Tam smo si najprej ogledali prekrasne in prečudovite konje. Vodič nam je povedal, da imajo lipicanci zelo živahen temperament. Njihovo telo je dolgo in široko, imajo čvrste in suhe noge ter še veliko drugih zanimivosti. Vodič nas je odpeljal tudi na ogled dresiranja konjev. Potem smo odšli pomalicat in čez približno pol ure smo odšli na avtobus. Polni novega znanja smo se odpravili na ogled jame Vilenica. Ta ekskurzija nam bo ostala v zelo lepem spominu.

Maša Dolenc, 7. razred      

 

ŠTANJEL 

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. Kraj je bil prvič pisno omenjen leta 1402. Značilno obrambno obzidje je iz 15. stoletja, prebivalce je ščitilo v času turških vpadov. Ogledali smo si galerijo, Ferrarijev vrt, kraško hišo in cerkev sv. Danijela.

Žiga Jeraša, 7. razred

 

JAMA VILENICA

Jama Vilenica leži ob cesti Sežana–Lokev. Ko smo prišli do vhoda, nas je pričakal vodič. Skozi velik vhod smo se spustili v Plesno dvorano. Nato smo šli po ozki poti vse do konca. Globlje v jami je postajalo topleje. Potem smo v jami videli sovo, kar je zelo redko. Vodič nam je pokazal, kaj vse lahko vidimo z domišljijo in malo ustvarjalnosti. Videli smo rdeče kapnike in največji kapnik v jami. Mislim, da smo vsi zelo uživali.

Maks Padežnik, 7. razred

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)