Pouk se je začel normalno. Že prej smo se razdelili v tri skupine. Obiskali smo tri različne delavnice, ki so jih vodile članice Društva podeželskih žena Blegoš.
V eni delavnici smo spoznali stare poljanske jedi. Voditeljica je povedala, kako so jedli v času njenega otroštva in nam skuhala »češnuc« in »kruhuc« ter nam potem še narekovala recepta, da smo jih zapisali. Skuhani jedi smo lahko tudi pokusili. Bili sta posebni, pa vseeno okusni.
V drugi delavnici smo krasili lončke, ploščice in deščice s servetno tehniko. To gre takole: priskrbiš si kos podlage, ki ga najprej prebarvaš na belo. Počakaš, da se posuši, potem nanjo položiš prtiček (samo zgornja plast) in ga premažeš z lakom, da se prime na podlago. Nastane čudovit okrasek.
V tretji delavnici smo spoznavali zdravilne rastline. Gospa, ki je to delavnico vodila, se s  to stroko ukvarja že zelo dolgo časa, zato nam je vedela povedati veliko zanimivega, na primer, da čaje moramo nabirati po dveh sončnih dneh in le v košaro ali papirnato vrečko. Poznala je ogromno zelišč. Prinesla jih je s seboj, da smo jih lahko povohali. Namazali smo se tudi z eno njenih krem za kožo.
Ob koncu pouka smo odšli domov obogateni z novim znanjem, ki ga marsikdo ne more pridobiti, saj mu tega nihče ne pove.

Petra Omejc, 8. a

*****************************

Učenci 8. razreda smo imeli naravoslovni dan pod okriljem članic Društva podeželskih žena Blegoš. Razdelili smo se v tri skupine, ker smo izvajali tri dejavnosti. Pri prvi nam je gospa Kati najprej povedala, kako je bilo včasih, nato smo s skupnimi močmi skuhali dve jedi: »češnovc« in »kruhovc« ter jih pojedli. Bili sta zelo okusni.  Pri naslednji dejavnosti smo krasili keramične ploščice, plastično embalažo in lesene deščice s pomočjo servetne tehnike. Delavnico je vodila gospa Polona. Nastali so zelo lepo okrašeni izdelki. Pri zadnji dejavnosti pa nam je gospa Cirila predala znanje o rastlinah, s katerimi lahko skuhamo različne čaje. Hkrati pa nam je povedala podrobnosti o posameznih rastlinah – za kaj so uporabne. Povedala nam je tudi, kako se pripravljajo zdravilne kreme.

Cel dan je bil zanimiv in hkrati poučen, saj smo se naučili kar nekaj novih stvari.

Tadej Habjan, 8. b

no images were found

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)