DATUM: 21. maj 2016

IZHODIŠČE: Cerknica

SMER POHODA: Slivnica (1114 m)

Dočakali smo čudovit dan in se končno z avtobusom podali proti Cerknici, od koder smo se povzpeli na »Čarovniško Slivnico«.

Pod vrhom Slivnice je namreč Coprniška jama in iz jame se pozimi dviga topel in vlažen zrak. Vlaga se kondenzira v meglo, kar je pripomoglo k nastanku povedk o coprniškem domovanju na Slivnici. V mnogih povedkah se Slivnica omenja kot shajališče coprnic, ki so jih obtoževali, da delajo nevihte, točo, jemljejo mleko kravam, z uroki povzročajo bolezni in škodo, se spreminjajo v živali in letajo na metlah.

S parkirišča smo najprej prečili cesto, nato pa se usmerili na pešpot v smeri doma na Slivnici. Pot se je najprej zložno vzpenjala skozi pas grmičevja, nato pa prešla v borov gozd, kjer se je začela nekoliko strmeje vzpenjati. Prečili smo nekaj gozdih cest in kmalu se je pot lepo položila ter nas pripeljala mimo čudovite razgledne točke, od koder se je razprostiral pogled na Cerkniško jezero. Tam smo si odpočili, se okrepčali, nato pa pot nadaljevali proti travnatem pobočju pod Slivnico. Od tam se je zopet odprl lep razgled na greben Javornikov in prej omenjeno Cerkniško polje s Cerkniškim jezerom. Po nekaj minutah hoje smo nad seboj zagledali Planinski dom, katerega so se otroci zelo razveselili, saj so želodčki že pošteno krulili.

V dolino smo se vrnili po isti poti, naš povratek pa je popestril še čudovit pogled na konje, ki so se pasli na travnem pobočju.

Zadovoljni, prijetno utrujeni in z lepimi vtisi z izleta smo se vrnili domov.

Katja Zorko in Alenka Jelovčan

no images were found

 

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)