Ida Semenič: Kaj je kultura?

Otrok mamo vpraša, kaj je to kultura, kdo se z njo ponaša?
Le ta začudena obstane, saj resno jo vprašanje gane.
Skromno mu obrazloži in takole odgovori: kultura nas sprejme, ko se rodimo, raste z nami, ko se igramo, hodimo v šolo, v službo hitimo.
Ko smo veseli, z nami se smeje, ko žalostni smo, nam dušo ogreje, pesmi in knjige nam piše, slike nariše, les obdeluje, kamen oblikuje, pravljice bere, solze izpere, se z lutkami igra, iz ekrana smehlja, naravo ohranja, stavbe vzdržuje, staro z novim povezuje.
Prijazno z vsemi se rokuje, prešerno poje, lepo pozdravlja, ob odhodu se poslavlja, je naša zgodovina in domovina.
Od rojstva do smrti z nami živi, kultura sem jaz, si ti, smo mi vsi.

*****

Mesec februar, zaznamovan s kulturnim praznikom in kulturo nasploh, smo učiteljice in učenci 1. triletja OŠ Poljane in PŠ Javorje obogatili z obiskom Prešernovega mesta Kranj.

Najprej smo obiskali Gorenjski muzej, ki se ponaša z mnogoterimi razstavami, zbirkami in muzejskimi delavnicami. Nekatere od teh smo pod vodstvom treh kustosinj spoznali tudi mi. Prvošolci so si ogledali razstavo Prelepa Gorenjska v gradu Khislstein, drugošolci arheološko in etnološko razstavo v Mestni hiši, tretješolci pa Prešernov spominski muzej na Prešernovi ulici, kjer je dr. France Prešeren preživel zadnja leta svojega življenja.

Po malici smo se odpravili na sprehod skozi staro mestno jedro do Pungerta, od tam pa v Prešernovo gledališče, kjer bi si morali ogledati predstavo Muca Copatarica. Tik pred jutranjim odhodom v Kranj smo izvedeli, da predstava odpade zaradi bolezni igralca. Toda kljub temu so nas zaposleni iz gledališča prijazno povabili medse in nam pripravili prav posebno in zanimivo doživetje. Najprej smo izvedeli, kako predstava sploh nastane in kaj vse je potrebno postoriti, preden predstava zaživi na odru. Nato pa smo stopili na čisto pravi oder in se sprehodili še po celotnem zaodrju oziroma zakulisju gledališča. Pokukali smo v maskirnico, obrekovalnico (prostor, kjer igralci čakajo na svojo vlogo v predstavi), sobo za branje in nazadnje v sobo, kjer je zbranih nešteto kostumov, oblek, čevljev in ostalih pripomočkov, ki jih igralci potrebujejo za svoje vloge v predstavah. Skratka odkrivali smo svet, ki nam ob obisku gledališke predstave ostane zakrit.

Polni novih vtisov in doživetij smo ob odhodu spoznali, da nam Kranj poleg večini dobro poznanih trgovskih centrov na obrobju mesta v svojem osrčju – starem mestnem jedru – ponuja mnogo več. Predvsem tisto, česar se ne da kupiti z denarjem – raziskovanje in doživljanje neizmernega bogastva kulturne dediščine ter negovanje in bogatenje lastnih kulturnih vrednot.

Alenka Jelovčan

1. razred

2. razred

no images were found

3. razred

no images were found

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)