V torek, 15. marca smo se učenci OŠ Poljane in učenci OŠ Ivana Tavčarja iz Gorenje vasi srečali na občinskem parlamentu. V letošnjem letu smo se opredeljevali na temo Medijev.

Pozdravila nas je ravnateljica Metka Debeljak in nam zaželela uspešno delo in veliko mero kritičnosti, ter nam predstavila svoj pogled na medije. S svojo prisotnostjo pa nas je prav tako počastil ravnatelj naših gostov g. Izidor Selak.

Delo v skupinah je potekalo na temo interneta, tiskanih medijev, reklam, radia, tv in zvezdnikov. Učenci so se spraševali tudi o tem, kakšna je sploh vloga medijev.

Vsi skupaj so se strinjali, da nam današnji mediji nič več ne poročajo objektivno, ampak največkrat delajo senzacijo iz tragedij ljudi, ves čas poslušamo o vojnah po svetu in naravnih katastrofah. Vsi smo se strinjali, da neodvisnega poročanja in informiranja o dogajanju razen pri določenih medijih skoraj da ni več. Učenci so se strinjali, da so mediji prenasičeni z reklamami.

Obiskala nas je mlada novinarka z radia Sora Jana Jenko, ki je učencem odgovarjala na vprašanja o radijskem mediju in obenem naša razmišljanja strnila v prispevek na radiu Sora, poslušali smo ga lahko v ponedeljek, 21. 3., v popoldanskem programu.

Učenci so z veliko mero kritičnosti prepoznali slabe in dobre strani interneta. Vsi so se strinjali, da zvezdniško življenje oziroma življenje naših idolov nikakor ni tako rožnato, kot ga prikazujejo mediji. Konec koncev so tudi naši idoli samo ljudje.

Po nekaj urah intenzivnega dela in razprave smo na koncu prišli do zaključkov, da se medijem ne bomo mogli izogniti, zato pa imamo moč, da se sami odločamo, kaj v medijih bo na nas vplivalo in kaj ne.

Na koncu smo svoja razmišljanja strnili v:

  • Bodi kritičen uporabnik medijev!
  • Izbiraj!
  • Ne strinjanje pokaži tako, da vsebin ne gledaš!
  • Pogovarjaj se o tem, komentiraj!
  • Zavedajmo se, da imamo možnost soodločanja!
  • Predlagajmo ideje za spremembe!

Učencem parlamentarcem vse čestitke za zrelo in aktivno udeležno na občinskem parlamentu.

Še nekaj utrinkov…

[smooth=id:134;]

S temi mislimi pa smo se 21. 3. 2011 prav tako skupaj z učenci OŠ Ivana Tavčarja odpravili tudi v hram demokracije – parlament, kjer je potekal že tradicionalni 21. nacionalni parlament. Tam so mladi parlamentarci vse Slovenije še enkrat razglabljali na temo Medijev.

S ponosom smo vstopili v parlament in takoj naredili nekaj prvih fotografij. Počutili smo se počaščene, da lahko prisostvujemo tako pomembnemu dogodku.

Učenci so se kaj kmalu razkropili po parlamentu in vsaka skupina je na svojo temo oblikovala svoje mnenje in sporočila, ker je namen otroškega parlamenta, da se mlade posluša, se jim prisluhne in upošteva njihovo mnenje. V ta namen so nas na plenarnem delu parlamenta z obiskom počastili predsednik države dr. Danilo Turk, varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik, ministrica z kulturo Majda Širca, naš gostitelj predsednik državnega zbora Pavle Gantar, šolski minister dr. Igor Lukšič, nas pozdravili in nam namenili debelo uro. Preden so učenci začeli s predstavljanjem svojega mnenja na posamezno temo so prav tisti, z izjemo varuhinje človekovih pravic, ki bi bilo dobro in smiselno, da prisluhnejo, žal zapustili veliko dvorano in ostali smo sami, zopet neslišani. Učenci so svoje zaključke predstavljali že prepričanim.

Prav vsem učencem bi ob tem čestitala za veliko mero kritičnosti in vztrajnosti. Mogoče nam pa uspe biti slišani v naslednejm letu. Srečno!

Poglejte si…

[smooth=id:135;]

Objava o parlamentu na spletnih straneh Državnega zbora:

http://www.dz-rs.si/index.php?id=390&no_cache=1&show_sporocilo=3360&cHash=0c2aee3213

Posnetek poteka parlamenta na MMC (lahko si ga snamete s portala):

http://tvslo.si/predvajaj/21-nacionalni-otroski-parlament/ava2.100259463/

Mentorica

Barbara Tavčar

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)