V ponedeljek, 2. 11. 2015, prvega dne po krompirjevih počitnicah, smo  učenci  8. razreda OŠ Poljane  imeli tehniški dan z glavno temo konzerviranje hrane.
Najprej smo učenci 8. a obiskali Karlovski mlin v Žirovskem vrhu. Sprejela sta nas prijazna gospod in gospa. Gospod nam je predstavil mlin in pozneje tudi pekarno. Zvedeli smo, da je mlin nastal že leta 1621 in da se je lastništvo prenašalo iz roda v rod. Včasih je mlin deloval na vodo, danes pa na elektriko. Meljejo številna žita. To so ajda, koruza, pšenica, pira, rž, ječmen in proso. Preden  žito zmeljejo z mlinskimi kamni, ga očistijo in po potrebi oluščijo. Žito shranjujejo v posebnih lesenih posodah, ki ga ščitijo pred vlago in mišmi. Lahko smo si ogledali za nas prečudno notranjost mlina. Potem  smo odšli pogledat pekarno, kjer smo spoznali pekarske pripomočke, na primer burkle, omelo za peč, krušni lopar … Tam smo pomalicali, gospa pa nam je postregla s piškoti.
Druga postaja za nas je bila Kmetija pr’ Matic’, kjer se ukvarjajo s predelavo sadja. Tudi tam so nas prijazno sprejeli. Predstavili so nam postopek stiskanja jabolk. Jabolka najprej operejo,  potem jih stisnejo, pri čemer dobijo 70 % soka, nato pa sok pasterizirajo. Različno sadje sušijo. Izdelke prodajajo v šole, gostilne, gorske koče, trgovine in hotele, celo izven Slovenije.
Tretja postaja je bila Kmetija Lojz, na kateri se ukvarjajo s pridelovanjem zelja, kisanjem zelja ter repe, z izdelovanjem vegete in s sušenjem sadja. Predstavili so nam kisanje zelja. Zelje najprej temeljito očistijo, iz glav s posebnim strojem odstranijo trdo sredino, potem pa ga s strojem, ki ga sestavljajo številni noži, narežejo. Po tem postopku ga okoli tri tedne pustijo na temperaturi od 18 do 20 stopinj, da se skisa. Pokazali so nam tudi sušilne stroje za sušenje jabolk. Po ogledu so nam postregli kruh, kislo zelje, vodo s posušenimi hruškami, posušen kaki. Vse je bilo zelo dobro.
Po končanih ogledih smo se polni novega znanja s kombijem odpeljali nazaj v šolo.

Petra Omejc, 8. a

********************

 

V ponedeljek, 2. 11. 2015, smo učenci in učenke 8. a in 8. b razreda odšli na tehniški dan. Na tehniškem dnevu smo si ogledali Kmetijo Pr’ Matic’, Kmetijo Lojz in Karlovski mlin.
V Karlovskem mlinu so nam pokazali različne vrste žit. Potem smo si ogledali, kako izdelajo moko. Nato nas je gospod peljal še v prostor, kjer gospodinja peče in nam na koncu dal poskusiti piškote.
Nato smo se s kombijem odpeljali do Kmetije Pr’ Matic’. Pokazali so nam, kako izdelajo domači mošt. Poskusili smo domači mošt in jabolčni čips.
Nato nas je čakal še ogled Kmetije Lojz. Tam so nam pokazali, kako zrežejo zelje za kisanje in lahko smo ga tudi poskusili. Poskusiti pa so nam dali še domači skuhan hruškov sok, sušeni kaki, jabolčni čips ter kruh z zeljem in tuno. Nekaterim je bilo zelo všeč, nekaterim ne.
Nato pa smo se s kombijem odpeljali nazaj do šole in zaključili tehniški dan z izdelavo poročil ali plakatov.

Ana Hafner, 8. b

 ********************

no images were found

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)