»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim Javna agencija za knjigo Republike Slovenije (JAK) skuša osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Kako ta projekt poteka?

Komisija med prijavljenimi slovenskimi mladinskimi deli izbere dve – eno za sedmošolce in eno za dijake prvih letnikov. Vsako leto sta izbrani dve drugi deli. Vsi sedmošolci in dijaki prvih letnikov srednjih šol prejmejo vsak svoj izvod izbrane knjige ob posebej za to priložnost organiziranem obisku najbližje splošne knjižnice, ki je vključen v letni delovni načrt slovenskih osnovnih in srednjih šol. Obisk knjižnice poleg prejema knjige vključuje še spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja, seznanjanje z najnovejšim mladinskim leposlovjem ter predstavitev avtorjev in knjige.

Skupaj navijajmo za branje! 

********************

Naši sedmošolci so prek tega projekta kulturni dan opravili 8. oktobra. Nekateri učenci in učenke so takole strnili svoje vtise.

Najprej smo si ogledali Knjižnico Ivana Tavčarja. Knjižničarki sta nam pripravili projekcijo o tem, kako se v knjižnici orientiramo s pomočjo piktogramov, barv in črk. Pripravili sta tudi učni list Razporedili smo se v pare, poiskali določene knjige ter o njih napisali bistvene podatke. Nato sta nam predstavili knjigo Iskanje Eve, ki smo jo po ogledu knjižnice dobili kot darilo. Potem smo pomalicali in se sprehodili po Škofji Loki do Hudičeve brvi. Tam nam je učiteljica povedala zgodbo o njej. Zatem smo po njej prečkali Soro in šli v Nacetovo hišo. Pred hišo nas je pričakala vodička, ki nas je popeljala po stari hiši, pri tem pa zelo dobro opisala družino, prostore in zanimive predmete ter nam povedala, kako so včasih tam živeli. Po ogledu smo odšli na avtobus in se odpeljali v šolo, kjer nas je čakala še ura angleščine.
Ta dan je bil zelo zanimiv in se je gotovo vsem lepo vtisnil v spomin.
Manica Demšar, 7. b

V knjižnici je bilo zanimivo. Dobili smo knjigo z naslovom Iskanje Eve. Potem smo šli peš do Hudičeve brvi, nato še do Nacetove hiše. Vodička nam jo je predstavila.  Bilo je zelo zanimivo.
David Peternel, 7. b

V Škofji Loki mi je bilo še kar všeč. Všeč mi je bila Nacetova hiša. Bili smo v Knjižnici Ivana Tavčarja na mladinskem oddelku. V knjižnici mi ni bilo všeč. Dobili smo knjigo Iskanje Eve. Knjiga mi ni všeč. V knjižnici bi bilo lahko boljše, če bi prišel pisatelj, ki je napisal knjigo in nam kaj povedal o tej knjigi. Šli smo tudi čez Hudičevo brv.
Larisa Pintar, 7. b

V Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka je bilo najbolje, ker imajo zelo zanimive knjige, ki jih v Poljanah nimajo. V Nacetovi hiši je zelo smrdelo. Lahko bi malo večkrat zračili. Bilo je tudi zelo dolgočasno. Knjiga Iskanje Eve je zelo dobra, saj sem jo že prebrala. Na Hudičevi brvi ni nič posebnega – tako kot na vsaki.
Tadeja Klemenčič, 7. b

Ogledali smo si knjižnico in dobili knjigo. Potem smo šli čez Hudičevao brv do Nacetove hiše, ki smo si jo tudi ogledali. Hiša je imela črno kuhinjo in vonj po starem.
Žan Pustovrh, 7. b

********************

Letošnje darilo sedmošolcem – Damjan Šinigoj: ISKANJE EVE

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)