V torek, 22. 9. 2015, smo se učenci 7. razreda odpravili na ekskurzijo po Primorski.
Zjutraj smo se zbrali ob 6.50 in se z avtobusom odpeljali proti Škofji Loki. Spremljali sta nas učiteljici Mateja Maček in Sonja Homec. Peljali smo se mimo glavnega mesta proti Primorski. Na avtobusu je bilo zabavno – ves čas smo se pogovarjali, šalili in zraven uživali sladkarije.
Po dobri uri vožnje smo prispeli do Lipice, kjer smo si ogledali čudovite konje – lipicance. Vodič je povedal, da so sedaj lipicanci že zelo redki in da dosegajo lepe rezultate v hitrostnem teku. Najbolj nas je navdušilo božanje črnih mladičev.
Po ogledu konj smo se odpeljali na ogled jame Vilenice. To je prva turistična jama v Evropi. Leži ob cesti Sežana–Lokev. Dolgo je Vilenica slovela kot najlepša, največja in najbolj obiskana jama na Krasu. Jama je nekoč burila domišljijo obiskovalcev in domačini so verjeli, da v njej prebivajo dobre vile. Leta 1986 so v jami začeli prirejati večere pesnikov in pisateljev iz vse Evrope – mednarodni festival Vilenica.
Nato smo šli v Sežano na zasluženo kosilo, ki nam je zelo teknilo.
Po kosilu smo se odpeljali še v Štanjel – slikovito kraško naselje v občini Komen. Značilnost naselja so ozke ulice s kamnitimi hišami, ki vsebujejo raznolike kamnoseške izdelke. Ogledali smo si grad Štanjel, ki je bil zgrajen že v srednjem veku. Zaradi nevarnosti turških vpadov so Štanjel ob koncu 15. stoletja zavarovali z obzidjem. Med drugo svetovno vojno je bil grad požgan, a so ga obnovili in v njem uredili zbirko del Lojzeta Spacala.
Polni novega znanja in vtisov smo se pozno popoldne vračali domov. Na avtobusu je bilo spet veselo, tako da mi bo ta ekskurzija ostala v zelo lepem spominu.

Matic Bohinc, 7. b

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)