Torek, 22. septembra 2015

 

Jurčičeva domačija na Muljavi

Ko smo prispeli, nas je že čakal vodič in malica.  Po malici nas je peljal  v sobo, kjer smo si ogledali kratek videoposnetek o Jurčičevi domačiji. Po ogledu videoposnetka je sledil ogled Krjavljeve koče, ki je imela samo dva prostora. Nato smo si ogledali še Jurčičev dom, knjige in spominke.  Potem pa smo se odpeljali novim doživetjem naproti.

Elin in Sara, 6. a

no images were found

 

Grad Bogenšperk

Ko smo prispeli na grad Bogenšperk, se nama je grad zazdel prečudovit in lepo urejen. Vodička nam je povedala vse o gradu in o Janezu Vajkardu Valvazorju. V gradu imajo poročno dvorano. Grad stoji na sami skali, ker so ljudje mislili, da bo tam manj potresov. V poročni dvorani so lepa in dolga knjižna omara, grb in spomenik J. V. Valvazorja. Imel je dve ženi in 13 otrok. Sedem jih je umrlo že takoj po rojstvu. Zelo znan je bil po risanju zemljevidov. Rad je pisal o gozdnih živalih, npr. medvedih, polhih in divjih petelinih. Rad je imel tudi čebelarsko tradicijo v Sloveniji. Njegova najznamenitejša knjiga je Slava vojvodine Kranjske. J. V. Valvazor je risal tudi noše Kraševcev: široko krojene hlače, kratek suknjič, čevlje in pokrivalo. Bil je učenjak 17. stoletja, historiograf, geograf, etnograf, kartograf, risar, naravoslovec, tehnik, založnik.

Knjigo Slava vojvodine Kranjske je napisal leta 1689. Takrat so kmetje verjeli, da je voda strupena, zato so se ji izogibali. Tudi premožni ljudje so se umivali le do trikrat na leto ter nato dva tedna počivali, da se jim ne bi kaj zgodilo.

J. V. Valvazor je imel veliko stroškov, zato je prodal grad in živel do smrti v hiši. Ugotovil je tudi, da presihajočega Cerkniškega jezera ne čarajo čarovnice, kot so verjeli v tistih časih, ampak je presihajoče. Za to veliko odkritje je dobil priznanje in postal član Angleške kraljeve družbe, kar je bil za tiste čase velik uspeh.

J. V. Valvazor je v svojem življenju napisal okrog 3000 knjig. Spomin nanj pa ohranjamo še danes.

Malči in Katja, 6. b

 

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)