Telovadnica naše šole se je 23. junija popoldne prelevila v velik kulturni avditorij. Obiskovalce je s prizorišča opazovala velika luna, ki so se je dotikali praprotni listi in nakazovali, da bodo zdaj zdaj s svojimi semeni oz. trosi poskrbeli za čarobnost kresne noči. Naši predniki so verjeli, da praprotno seme v čevlju človeku omogoči, da na kresno noč postane neviden in sliši, kaj govorijo živali. A za seme ne sme vedeti!

Učenci in učiteljice razredne stopnje so za tokratno praznovanje dneva državnosti in seveda tudi zaključka pouka v tem šolskem letu izbrali ravno pravšnjo mero aktualnosti, ljudskosti in magičnosti ter nam na nazoren način predstavili 24-letno Slovenijo, ki je kljub svoji mladosti in lepoti že utrujena, naveličana, jezna in razočarana. Za pomoč prosi vilo, ki želi najti zdravilo za slovensko bolno dušico. Živali kresni vili svetujejo, naj s pomočjo praprotnih semen za nasvet prosi Petra Klepca, Martina Krpana in kralja Matjaža. In res – vsak od slovenskih junakov ji po svoje svetuje in vsak ji da svoje zdravilo za bolno Slovenijo – Peter Klepec vrečo poguma, Martin Krpan sod poštenja in kralj Matjaž stekleničko upanja.

Slovenija darila hvaležno sprejme in se zave, da je okrevanje v prihodnosti odvisno od nje in hkrati od vseh nas, saj nam bo samo skupaj uspelo.

Mala zala vila je v nadaljevanju s praprotnimi semeni obdarila še gospoda župana Milana Čadeža in gospo ravnateljico Metko Debeljak, ki sta v svojih govorih spregovorila o dnevu državnosti in vsem šolarjem, učiteljem in staršem zaželela lepe počitnice, nato pa sta najuspešnejšim učencem podelila pohvale za vpis v knjigo vzornih učencev ter srebrna in zlata priznanja z različnih tekmovanj.

Prireditev so ustvarili: vsi učenci z učiteljicami od prvega do petega razreda, OPZ pod mentorstvom Matjaža Slabeta, Jedrt Šinkovec na violini, Malči Cvirn s kraguljčki, Urban Drlink in Miha Dolenec z igranjem na lastno glasbilo, mlajša in starejša skupina plesalk pod mentorstvom Petre Slabe, skupina ritmične gimnastike  in čudovito odrsko ozadje Mihaele Žakelj Ogrin, ki sta ga pomagala oblikovati tudi naša hišnika Filip Plestenjak in Dušan Skopec.

Glavne vloge so odigrali: Tinkara Tušek (vila), Zala Stržinar (Slovenija), Lejla Vita Rihtaršič (zajec), Jaka Gantar (sova), Urban Drlink (Peter Klepec), Miha Dolenec (pastirček), Aleks Počič Hren (Martin Krpan) in Matej Oblak (kralj Matjaž).

Za idejo in povezovanje vseh koščkov v celoto je več kot zaslužna Mateja Tušek.

no images were found

 

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)