28. november 2014

Na zadnji novembrski petek smo se v Naklem srečali predstavniki gorenjskih Unesco šol, kjer smo se udeležili njihovega dobrodelnega večera z naslovom Dobro delo je kot med, na katerem so s pomočjo prodanih vstopnic in srečelova zbirali sredstva za šolski sklad.

Z naše šole sta se dobrodelnega večera udeležili devetošolki Maruša Stanonik in Tanja Košir.

Najprej smo si ogledali šolski center, kjer je bil ena večjih zanimivosti njihov zimski rastlinjak, v katerem s pomočjo akvaponike gojijo različno zelenjavo. Akvaponika je mešanica akvakulture (gojenja rib) in hidroponike (vzgajanje rastlin brez prsti). Gre za vzajemen sistem, kajti ribe izločajo blato, ki rastlinam ponuja odlično gnojilo in podlago za rast, saj je v njem polno organskih snovi, na drugi strani pa korenine rastlin odlično filtrirajo vodo, v kateri živijo ribe. Povedali so nam, da ima takšna zelenjava seveda tudi specifičen okus, česar pa na žalost še nismo mogli preveriti.

Po kratki pogostitvi smo si ogledali še prireditev. Med drugim smo videli folklorno skupino s predstavitvijo belokranjskih plesov in pesmi, sledil je več kot 50-članski otroški pevski zbor osnovne šole iz Šenčurja, navdušenje pa so požele tudi radovljiške mažoretke, ki so pokazale precej ročnih spretnosti.

Maruša Stanonik je povedala: “Najprej smo se odpravili na voden ogled BTŠ Naklo. Po ogledu smo imeli manjšo pogostitev, kasneje pa se je začela dobrodelna proslava, kjer smo videli pevce in mažoretke. Od vsega mi je bila še najbolj všeč proslava.”

Teja Podgrajšek, koordinatorica za UNESCO

no images were found

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)