Vlada Republike Slovenije je vsak tretji petek v novembru razglasila za DAN SLOVENSKE HRANE. Letos je bil to petek, 21. novembra.

Glavni namen projekta je, da otroke ter širšo javnost obveščamo in ozaveščamo o tem,  kako pomemben je zajtrk, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil ter o pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje.

Na naši šoli in v vrtcu je potekal DAN SLOVENSKE HRANE tako, da smo izvedli TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK in na ta dan vključili na jedilnik samo domača živila iz lokalnega okolja. V avli šole in na podružnični šoli smo pripravili razstavo starih sort jabolk.

Kaj so v petek jedli naši otroci?

Učenci

Za zajtrk so imeli med, maslo, črni kruh, mleko, jabolko; za malico domači sezamov rogljič, 100 % jabolčni sok in za kosilo kislo repo s suhim mesom, domači sadni štrukelj, nesladkan čaj.

Vrtec

Zajtrkovali so med, maslo, črni kruh, mleko, jabolko; za kosilo so jedli kislo repo s suhim mesom, domači sadni štrukelj, nesladkan čaj; popoldanska malica pa je bil domači sezamov rogljič.

Domačo, lokalno pridelano hrano so nam tokrat preskrbeli:

  • med: Čebelarstvo Mur Jože, Podgora
  • maslo: Kmetija – sirarna Bogataj in Kmetija Pustotnik
  • mleko: Kmetija – sirarna Bogataj in Kmetija Pustotnik
  • črni kruh: Karlovski mlin in Majda Možina
  • jabolko: Germana Pivk, ekološka domačija “Blaževc”
  • kisla repa: Kmetija Lojz
  • suho meso: Loške mesnine
  • jabolčni sok: Kmetija Matic
  • sadni štrukelj: Majda Možina
  • sezamov rogljič: Karlovski mlin

 

 

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)