Učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo so si tudi v živo ogledali, kako nastajajo radijske in televizijske oddaje. V enem dnevu so obiskali Radio Sora v Škofji Loki, Radio 1 v Ljubljani in medijsko hišo Pro Plus. Že na Radiu Sora, ki je lokalna radijska postaja, jim je gospa Tanja Barašin povedala veliko o zgodovini radia, o vrstah radijskih postaj in poslušanosti, o tem, kako snemajo in montirajo posnetke. Tudi posneli so jih in lahko so poslušali svoje glasove.

Na Radiu 1, ki je komercialna radijska postaja, so jih prav tako lepo sprejeli. Po kratkem uvodu so jih odpeljali v studio, kjer so spremljali oddajanje v živo, kar je bilo zelo zanimivo. Radijski voditelj Matjaž Lovše jim je pojasnil, čemu služijo vsi aparati, ekrani in lučke v studiu, na koncu pa je dekletom delil svoje avtograme.

Zanimivo je bilo tudi v medijski hiši Pro Plus. Sprejel jih je gospod Denis Oštir in jih popeljal po celi stavbi. Ogledali so si studio, v katerem snemajo oddajo 24 ur, Pop in, Vreme in Preverjeno. Videli so tudi režijo, sobo, kjer maskerke pripravljajo nastopajoče, in garderobo, kjer hranijo ogromno oblačil in čevljev. Bili so tudi v studiu, kjer snemajo Svet na Kanalu A, Epilog, Eurojackpot in oddajo Pazi, kamera. Največji studio je zgoraj – v njem se odvijata oddaja Slovenija ima talent in studijski del resničnostnega šova Gostilna išče šefa.

In kaj pravijo učenci?

Ema Primožič: “Na Radiu Sora se mi je zdelo zelo zanimivo, saj si nisem predstavljala, kakšni so radijski voditelji v živo. Marsičesa, kar so nam povedali, sploh nisem vedela, zato sem vesela, da smo šli tudi na naš lokalni radio.”

Maja Košir Habjan: “Že na Radiu Sora je bilo super. Najprej smo imeli kratko “predavanje” o tem, kako je radio Sora nastal in o tem, kakšne vrste radiev poznamo. Nato smo odšli do radijskega tehnika, nato pa smo preizkusili, kako snemajo in režejo oddaje. Človek svoj glas sliši nekoliko drugače, kakor ga slišijo drugi in ko se sliši po kameri, ne more verjeti, da je to on.”

Ana Hafner: “Na POP TV smo imeli srečo, da smo videli, kako se pripravljajo na oddajo na Slovenija ima talent, tako da smo morali tam biti čisto tiho. Videli smo tudi Vida in Petra.”

Anja Štravs: “Všeč mi je bilo, ko smo si ogledali prostore Radia Sora in ko so nas snemali, potem pa smo se poslušali”.

Anja Šubic: “Vesela sem bila, da sem lahko v živo videla Ano iz žirije šova Slovenija ima talent.”

Jerca Stanonik: “Zabavno in zanimivo je bilo v studiu Radia 1 z Matjažem Lovšetom. Nisem pričakovala, da mora radijski voditelj delati toliko časa za eno uro programa.”

Ajda Marolt in Katja Lavtar: “Zdaj imava boljšo predstavo o tem, kako radio deluje. Videli sva, kakšna je razlika med lokalnim Radiem Sora in komercialnim Radiem 1 – po velikosti, tipu radijske postaje, načinu dela …”

Kaja Klemenčič: “Na Radiu 1 mi je bilo zelo všeč, bilo je zabavno, dobili smo tudi majhna darilca Radia 1 z njihovim logotipom.”

Karmen Potočnik: “Matjaž Lovše nam je dal avtograme in z njim smo se tudi fotografirali.”

Rado Mudri: “Na Radiu 1 so nam povedali, kako dobijo ideje za oddaje – na jutranjem sestanku.  Najbolj mi je bilo všeč, ko sem govoril po mikrofonu, čeprav ni bilo v živo. Na Pop TV pa mi je bilo všeč  to, da sem videl Vida in Petra.”

Maša Mohor: “Na Radiu 1 smo videli tudi Saša (mama Manka), na POP TV pa Petra Polesa in Vida Valiča.”

Lea Potočnik: “Na televiziji je veliko podrobnosti, ki jih gledalec ne vidi – vse to prispeva k lepi sliki na televizorju. Ogledali smo si veliko prostorov, v velikem studiu pa smo lahko sedli na vroče stole oddaje Gostilna išče šefa.”

Nika Križnar: ” Preden smo zapustili Radio 1, nas je urednica vprašala o tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki bo v petek,  mene pa je vprašala o poplavah.”

Nika Peternel: “Na Radiu 1 smo se razveselili majhnih pozornosti, od vsega medijskega razburjenja že prav sestradani, pa smo dobili še napolitanke in vodo. V studiu nam je Matjaž Lovše razložil delovanje sistema Radia 1.”

Sabina Bohinc: “Na POP TV smo videli sobo za ličenje in garderobo. Tam mi je bilo najbolj všeč, ker imajo toliko različnih čevljev.”

Sabina Potočnik:”Na Radiu Sora smo videli, tudi kako se izreže besedilo, če je v njem preveč govornih napak. Novinar je v živo  povedal šalo, da smo videli kako to poteka.”

Tina Bradeško: “Videla sem, da je poleg Radia 1 še Radio Antena.”

Viktorija Peternel: “Ko smo bili v velikem studiu POP TV in na prizorišči oddaje Gostilna išče šefa, smo pokukali tudi na generalko šov Slovenija ima talent. Za slovo smo dobili še vsak svoje ravnilo in odpravili smo se domov.”

no images were found

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)