V Javorjah se je pretekli konec tedna za 18 učencev naše šole odvijal prav poseben tabor, na katerem so počeli zelo zanimive stvari. V petek so obiskali hidroelektrarno, iskali skrite kotičke javorske šole, spremljali potopisno predavanje o Egiptu in s teleskopom opazovali nočno nebo. V soboto so izpeljali orientacijski pohod, dva reševalca pa sta jim predstavila  delavnico prve pomoči.

  Kako so se imeli, lahko izveste iz poročil šolskih novinark.

V petek smo se ob 14:00 zbrali pred našo šolo in se s kombijem odpeljali v Podružnično šolo Javorje. Tam smo si pripravili ležišča ter si ogledali naše začasne prostore. Sledila je malica – rogljiček s čokolado, sok ali čaj in sadje. Nato smo se odpravili do zanimive hidroelektrarne. Tam smo si najprej ogledali most, pod katerim so speljane cevi do hišice, kjer gospod Peter premakne nekaj stikal in že imajo elektriko. Peljal nas je tudi v hišo, kjer nadzoruje obratovanje elektrarne. Zraven hiše je tudi sončna elektrarna. Povedal nam je, da se obrača za soncem. Vsi smo se mu lepo zahvalili in odšli nazaj do šole, kjer smo malo počivali, nato pa nas je učitelj Matjaž presenetil z zabavno igro.  V parih smo po šolskih prostorih iskali listke z vprašanji, na katera smo morali odgovarjati. Ko smo končali to igro, nas je povabil na ogled predstavitve Egipta. Pokazal in povedal nam je veliko o piramidah ter o ostalih znamenitostih, ki si jih je tudi sam ogledal. Sledila je večerja. Kuharica Bernarda nam je spekla hrenovke ter zraven dodala kruh, sadje in čaj. Ko smo se najedli, nas je čakala delavnica o osončju. Po skupinah smo izpolnjevali delovni list. Učitelj Jure, ki je vodil ta projekt,  nas je dobro opazoval in na koncu smo si zaslužili ogled zvezd s teleskopom. Ker na začetku še ni bilo zvezd na nebu, smo opazovali hiše in delavnico. Končno so se nam prikazale in z velikim veseljem smo jih opazovali.  Sledila je pravljica, nato pa spanje.

Natea Novak, 7. a

  V soboto smo imeli orientacijski pohod. Najprej smo se razdelili v štiri skupine po štiri učence. Prva skupina je začela, druge tri pa so se igrale igro med dvema ognjema. Prva naloga je bila, da smo morali izbrati enega od članov skupine ter ga z zavezanimi očmi voditi brez dotikanja skozi cel poligon. Veliko smo se naučili, malo pa tudi nasmejali. Prva točka je bila pri učiteljici Poloni Zupan, druga pri učiteljici Mojci Oblak, tretja pri učiteljici Mateji Maček, četrta pri učitelju Alešu Mraku in zadnja, peta točka, pri učitelju Matjažu Slabetu. Pri peti točki je bilo tudi konec orientacijskega pohoda, kar je pomenilo, da moramo samo še nazaj. Odpravili smo se in prišli v Javorje. Imeli smo malo prostega časa, nato pa kosilo (makaroni). Na koncu tabora pa smo še razglasili uradne rezultate orientacijskega pohoda:1.mesto – SMRKCI, 2.mesto – LJUDJE, 3.mesto – CARJI in ŽIVALI. To je bil zaključek tabora v Javorjah, starši so nas že čakali pred vrati šole.

Maša Mohor, 7. a

Ko smo pojedli makarone, ki smo jih imeli za kosilo, sta prišla dva reševalca. Prvi dela v Kranju in vozi reševalno vozilo, drugi pa dela v Ljubljani in poleg reševalnega vozila vozi še motor. Najprej smo imeli predstavitev o prvi pomoči. Kasneje smo se razdelili v dve skupini. Vse, kar smo se naučili ob predstavitvi, smo tudi praktično izvedli. Prva skupina je najprej poskusila oskrbeti krvavečo rano, druga skupina je oskrbela nezavestnega človeka, kasneje pa smo izvedli oživljanje na lutki. Po končanem delu smo se še zamenjali. Ko smo vsi spoznali vse, smo dokončali dnevnike ali se kaj igrali. Tabor se je končeval, zato smo morali začeti pakirati. Po koncu pakiranja smo odšli v učilnico ter tam ocenili tabor in izdelali plakat. Na koncu smo se zahvalili kuharici Bernardi, se fotografirali in odšli domov.

Lea Potočnik, 8. b

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)