8. razredi smo se 15. 10. 2014 odpravili na tehniški dan na kmetijo Pr’ Matic’ in v Karlovski mlin.

Po krajši vožnji smo prispeli najprej na kmetijo Pr’ Matic’. Tam smo si ogledali, kako se sok najprej iztisne, nato pasterizira in kako steklenica soka pride do nas zapakirana. Po kratkem ogledu smo še sami poskusili, kakšna je razlika v okusu med jabolčnim sokom, ki še ni pasteriziran, in tistim, ki je že. Poleg tega smo poskusili še suha jabolka in suhe hruške. Nato smo se odpeljali poroti Žirovskemu vrhu ter tam obiskali Karlovski mlin. Najprej smo pojedli malico, kasneje pa so nam pokazali, kako lahko ločimo žita med seboj in kako se žita očistijo prahu. Kasneje smo se razdelili v skupine po pet in odšli v mlin, kjer smo opazovali, kako se melje moka in kako se seje. Odpravili smo se naprej v pekarno, v kateri je vse dišalo po peki. Izvedeli smo marsikaj o peki in o prodaji kruha. Po ogledu smo se vrnili v šolo ter tam rešili učni list in na plakate napisali poročilo.

Sabina Bohinc in Lea Potočnik

no images were found

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)