Obisk policista

Prvi mesec letošnjega šolskega leta je bil na naši šoli zanimiv in pester tudi za drugošolce. Že v prvi polovici meseca jih je tako kot prvošolce obiskal policist Sebastjan Mirnik. V učilnici so najprej ponovili in osvežili prometna pravila – predvsem o vidljivosti v prometu, hoji in prečkanju ceste po označenih in drugih prometnih površinah ter o varni vožnji – sedenje na ustreznem mestu v prevoznem sredstvu ter pripetostjo z varnostnim pasom. Po skupnem pogovoru so se odpravili v center Poljan in svoje teoretično znanje pokazali še v praksi. Glede na to, da se v bližini šole gradijo in urejajo nove prometne površine, so učenci ugotovili, da je ob gibanju delovnih strojev in ostalega prometa treba biti še bolj pazljiv.

no images were found

Zobna preventiva

Poleg varnosti v prometu so se drugošolci ponovno seznanili tudi s pravilnim ščetkanjem zob, saj jih je obiskala izvajalka zobne preventive iz ZD Škofja Loka ga. Joži Rant. Preko ogleda filma in razgovora so se učenci seznanili s štirimi stebri zdravega zoba: zdrave prehrane, modrosti sladkanja, redne higiene in obiska zobozdravnika. Izvajalka jih je opozorila na redno ščetkanje zob in pravilno nego ustne votline doma.

V knjižnici

Drugošolci so obiskali tudi šolsko knjižnico. Knjižničarka jim je prebrala zanimivo zgodbo in jih seznanila z novostmi in spremembami izposoje v 2. razredu ter s pravilnim ravnanjem izposoje knjižnih gradiv. Za drugošolce je letos zagotovo pomembna sprememba ta, da bodo obiskovali knjižnico in si izposojali knjige samostojno.

no images were found

Naravoslovni dan – obisk kmetije

V sredo, 24. 9. 2014, so učenci 2. razreda OŠ Poljane in  PŠ Javorje imeli naravoslovni dan Od zrna do kruha.

V meglenem jutru smo se iz Javorij in Poljan odpeljali na kmetijo Pr’ Mrak’ na Žirovskem vrhu. Že med samo vožnjo proti kmetiji smo se razveselili prvih sončnih žarkov.

Gospodar in gospodinja sta nas po pozdravu najprej odpeljala v hlev. Videli smo različne domače živali. Učenci so se jim lahko približali, jih božali, opazovali njihovo obnašanje, kozico in konjička ponija pa celo hranili in “frizirali” – pletli kitke.

Nato smo odšli na skedenj, videli veliko starih kmečkih pripomočkov, orodij, strojev in se ob tem seznanili tudi s starimi kmečkimi opravili. Predstavljen nam je bil celoten potek priprave njiv za setev žita ter postopek pridobivanja moke (od žetve, mlatenja do čiščenja in priprave žita  za mletje) iz različnih vrst žita. Bili smo tudi v kašči, kjer so včasih shranjevali žito. Tudi tam smo videli še veliko starih predmetov, ki so jih včasih, ponekod pa jih še danes, uporabljali na kmetijah. Po vrnitvi v hišo je gospodinja zamesila testo za kruh in nam povedala, na kaj moramo biti pozorni, ko mesimo testo. Medtem ko je testo vzhajalo, smo imeli malico. Kljub temu, da smo s seboj imeli dobro šolsko malico, se nismo mogli odpovedati svežemu kruhu, surovemu maslu, marmeladi in medu, saj je bilo vse domače, zato nam je še toliko bolj teknilo.

Po malici so si učenci nadeli predpasnike. Vsak je dobil del testa, ga gnetel in oblikoval, nato pa dal vzhajati.

Gospodar je medtem pripravil voz in vpregel par konj. Odpeljal nas je po bližnji okolici. Ob lepem razgledu po bližnjih in oddaljenih vzpetinah so nekateri pozabili celo na strah, ki so ga imeli na začetku vožnje. Med samo vožnjo smo uživali in prepevali pesmice v katerih so omenjeni konji. Ker je vožnja potekala v dveh skupinah, smo si vmes lahko ogledali še pripomočke za pripravo peči in dajanje kruha v peč.

Po vrnitvi nam je gospodinja razdelila hlebčke. Čeprav so prijetno dišali, jih nismo pojedli, ampak smo jih odnesli domov.

Veseli, dobre volje, pa tudi nekoliko utrujeni smo zaključili dopoldne na kmetiji in se odpeljali nazaj v šolo. Vsebina naravoslovnega dne je bila zanimiva, vreme pa čudovito, zato nam bo dan zagotovo ostal še dolgo v spominu.

no images were found

Športni dan – pohod na Goro

V petek, 26. septembra, pa je bil na vrsti še športni dan – pohod na Goro. Fotografije povedo vse …

Irma Čadež, vodja ŠD

no images were found

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)