V petek, 19. 9. 2014, smo se z učenci 3. razredov odpeljali v prelepo vasico Sorica, v kateri domuje pomemben spomenik naše kulturne dediščine, to je rojstna hiša slikarja Ivana Groharja.

Hiša ni le muzej, v njej so tudi glasbena soba, slikarski atelje, Groharjeva spominska zbirka in galerija, v kateri razstavljajo umetniki.

Prijazno nas je sprejel gospod Gašper Kačar, ki nam je najprej povedal nekaj besed o Groharju in njegovi hiši, nato pa predstavil potek našega kulturnega dopoldneva.

Pričeli smo z delavnico v glasbeni sobi. Poleg že znanih Orffovih inštrumentov smo spoznali še afriške bobne, kongo, bongo, kahon, oceanski boben, ksilofone, metalofone, pavke ter druga ritmična tolkala. Vsa tolkala smo tudi sproti uvrščali med melodična in ritmična. Gospod Gašper je za vsak inštrument pokazal, kako ga je potrebno pravilno držati in nanj udarjati. Učenci so komaj čakali, da še sami zaigrajo na predstavljena glasbila. Sledila je priprava na nastop in učenci so se v zelo kratkem času naučili igrati na izbrano glasbilo. Učiteljicam so pripravili enkraten koncert tolkalnega orkestra Kongo bongo palačinke, v katerem so sodelovali prav vsi učenci.

V drugem delu kulturnega dne so učenci kot pravi slikarji risali v slikarskem ateljeju.

Najprej so opazovali najbolj znano delo slikarja Ivana Groharja – Sejalec. Gospod Gašper jim je podrobneje razložil način Groharjevega slikanja. Sledila je predstavitev različnih likovnih tehnik in nekaterih osnov risanja, med njimi tudi postopek nastajanja risbe s senčenjem z motivom tihožitja. Po enakem postopku so učenci s svinčnikom na bel risalni list narisali vazo z jabolkom. Še posebej so morali biti pozorni na pravilno senčenje in risanje v primerni velikosti (zapolnjevanje prostora). Gospod Gašper je vsako nastalo risbo ob koncu tudi vrednotil, tako da so učenci dobili povratno informacijo o svojem delu.

Na koncu je ostalo še nekaj časa za ogled Groharjevo zbirke in galerije.

Poslovili smo se navdušeni nad lastnimi sposobnostmi ter obogateni z likovnim in glasbenim znanjem.

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)