CŠOD Dom Medved na Medvedjem Brdu, 9.−13. junij 2014

V okolju, kjer se hrup zasliši le redko in kjer ni prometnega vrveža, poteka življenje umirjeno in v tesni povezanosti z naravo. Vreme nam je tokrat zelo služilo, zato smo večino časa preživeli v naravi – v najboljši učilnici na svetu. Z zanimanjem smo raziskovali po bližnji in nekoliko daljni okolici doma Medved in bili pripravljeni na vedno nove dogodivščine. Dnevi so bili napolnjeni z nepozabnimi doživetji in novimi spoznanji.

Ponedeljek, 9. junij

Prvi dan smo si ogledali bližnjo okolico doma, se povzpeli na najvišjo točko Medvedjega Brda in določili smer Poljan. Nastanili smo se v sobah in se preizkusili v samostojnem postiljanju postelj. Po kosilu smo bili mladi vremenoslovci in prav vsak je izdelal svoj vetrokaz. Skupaj smo določali smeri neba in se pogovarjali o vetrovih. Gospa Darja nam je zelo nazorno pokazala, kako naši avtomobili onesnažujejo zrak v našem okolju. Ogledali smo si divje odlagališče in se preizkusili v sortiranju odpadkov. Večer je bil namenjen astronomiji. Ogledali smo si ozvezdja in spoznali nekatere zvezde in nebesna znamenja.

no images were found

Torek, 10. junij

V torek vročina ni pojenjala. Že zjutraj smo poskrbeli za svojo kožo in jo zaščitili pred nevarnim in vročim soncem. Na umetni plezalni steni so najbolj uživala dekleta, saj so dokazala, da se v plezanju povsem lahko kosajo s fanti. Nadaljevali smo z dejavnostmi, povezanimi z vremenom. Popoldan pa smo izkoristili za obisk travnika, kjer smo določali imena travniškim rastlinam in živalim. Zvečer je sledila ustvarjalna delavnica. Iz odpadne embalaže smo naredili zanimivo igračo.

Sreda, 11. junij

Tretji dan bivanja na Medvedjem Brdu smo se odpravili na pohod v močvirnato dolino Pikelco. Videli smo kar nekaj izvirov, ponorov in tudi dve jami. V popoldanskem času smo nadgrajevali znanje o gozdnih rastlinah in gozdnih živalih. Za športno poživitev dneva smo po večerji na igrišču imeli štafetne igre z žogo. Sledilo je presenečenje. Na obisk je prišla naša ravnateljica gospa Metka Debeljak. Njenega obiska smo bili zelo veseli.

no images were found

Četrtek, 12. junij

Tudi v četrtek smo dan začeli z jutranjo telovadbo. V dopoldanskem času smo obnavljali in dopolnjevali znanje o orientaciji. V gozdu in ob njegovem obrobju smo nabirali zdravilne rastline. Po kosilu smo se pogovarjali o planetih. Od vsega pa smo bili najbolj navdušeni nad spuščanjem po dolgem in strmem toboganu. Pričetek svetovnega prvenstva v nogometu smo občutili tudi mi. Kuharica nam je namreč za večerjo skuhala čisto posebne hrenovke, na katerih so bile odtisnjene nogometne žoge. Sledil je zabavni večer. Vsaka soba je pripravila točko kulturnega programa. Vsi smo za trenutek obnemeli, ko so naši prijatelji iz Lendave, s katerimi smo bivali in se družili tekom tedna, zapeli v madžarščini, saj prihajajo iz dvojezičnega območja. Sprostili in naplesali smo se ob veselih ritmih poskočne glasbe. Res je bilo zabavno. Tik pred spanjem pa smo prisluhnili še pravljici o pujsi in Andreju.

no images were found

Petek, 13. junij

Zadnji dan smo spoznali živali doma Medved in se pomerili v streljanju z lokom. Še pred kosilom smo se poslovili od prijateljev iz Osnovne šole Lendava. Tudi nam so misli že uhajale domov. Po kosilu smo nekoliko utrujeni in polni vtisov zapustili Medvedje Brdo in se odpeljali proti Poljanam. Ko smo prispeli pred šolo, so nas tam že čakali naši domači. Teden nam je hitro minil.

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)