V soboto, 17.  5. 2014, smo organizirali pohod po poteh fresk Iveta Šubica. Dejavnost je potekala v sklopu projekta Priložnost za vsakogar!, s katerim se trudimo dvigniti kulturni in socialni kapital med učenci in se v čim večji meri povezovati z okoljem skozi različne dejavnosti.

Učenci so se z veseljem udeležili vseh potrebnih vaj in obhodov ter se tako na vodenje primerno pripravili.

Pohoda so se udeležili učenci šol iz Škofje Loke: OŠ Ivana Groharja, OŠ Škofja Loka-Mesto in OŠ Cvetka Golarja s svojimi mentorji.

Pohod so vodili učenci naše šole, ki so gostujoče učence in njihove mentorje popeljali po poti fresk Iveta Šubica  in jim ob vsaki freski prebrali njene glavne značilnosti in zanimivosti.

Ustavili smo se pri Šubičevi hiši, kjer nas je sprejel g. Boris Oblak, ki nam jo je z veseljem in velikim navdušenjem razkazal ter povedal  marsikaj novega in zanimivega. Ogledali smo si tudi aktualno razstavo stripov, ob koncu pa nas je navdušil z risanjem karikature enega izmed učencev. Če bi imeli na voljo več časa, bi se z veseljem v Šubičevi hiši zadržali še dlje.

Malo nam je ponagajalo vreme, vendar nam to ni vzelo dobre volje.

Pri »Dovjakovem mlinu« so nas zapustili učenci, ki so vodili pohod, sama pa sem se z gostujočimi učenci in učitelji podala naprej proti dvorcu Visoko. Seveda smo morali prej še nekaj pomalicati, za kar smo si izbrali idiličen prostor na poti – pod kozolcem.

Ko smo prispeli na Visoko, smo že od daleč opazili, da se tam veliko dogaja. Zopet nas je sprejel g. Boris Oblak, ki nas je peljal v dvorec in nam ga razkazal. Videli smo poroko, spoznali »Tavčarja«, ki vodi poročni obred ter prisluhnili Kristi Šter, ki nam je povedala zgodbico o »Šarucovi slivi«. Pred dvorcem nas je  čakalo presenečenje »Šarucuva sliva« − to je okusen posladek − pečena ajdova kaša s slivami.

Zadovoljni in siti smo se odpravili domov, polni lepih vtisov in novega znanja.

Brez naših učencev tega dogodka ne bi bilo, zato se z učiteljico Barbaro Tavčar res lepo zahvaljujeva Patriciji Raztresen, Maji Košir Habjan, Lei Potočnik,  Sabini Bohinc, Meti Stanonik, Ani Debeljak, Ani Stržinar, Evi Luznar, Petri Omejc, Meti Perko Balon, Maticu Bohincu, Manici Demšar in šolski novinarki Brigiti Ferlež.

 

Zapisala: Katja Zorko

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)