Svetovni dan hrane je uvedla Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki je bila ustanovljena 16. oktobra 1945. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane.
Skoraj 673 milijonov ljudi trpi zaradi lakote, hkrati pa se soočamo s porastom debelosti, velikimi izgubami hrane in degradacijo naravnih virov.
Letošnja tema je “Z roko v roki za boljšo hrano in boljšo prihodnost”, z njo pa želi FAO spomniti na premišljeno in trajnostno porabo hrane ter poudariti lokalno in sezonsko pridelano hrano.
V sodobnem času, ko se svet sooča z resnimi prehranskimi izzivi, postaja jasno, da prehrana ni le osebna izbira, temveč družbeno in kulturno vprašanje. Mladi pri tem igrajo ključno vlogo, saj ne gre le za pasivne prejemnike informacij, temveč za aktivne soustvarjalce sprememb. Z ustreznim znanjem in motiviranostjo ter vključevanjem v odločitve lahko postanejo ambasadorji zdrave in trajnostne prehrane v šolah, doma in v širši skupnosti. »Zdrave navade se ne razvijejo čez noč, temveč so rezultat sistematičnega učenja in izkušenj, ki se začnejo doma ter nadaljujejo v vrtcu in šoli«.
Zdrav odnos do hrane, ki se začne oblikovati v otroštvu in spremlja človeka vse življenje, močno vpliva na njegovo zdravje, dobro počutje in tudi okolje, v katerem živi.
Naj nam bo obeleževanje omenjenega dne spodbuda k poglobljenemu razmišljanju in aktivnostim o pomembnosti prehrane in prehranjevanja ter modremu in varčnemu ravnanju z naravnimi viri, čemur je tudi posvečen SVETOVNI DAN HRANE – 16. oktober.
Irena Tehovnik
Viri:
- https://www.prehrana.si/clanek/885-svetovni-dan-hrane-2025
- https://nijz.si/zivljenjski-slog/prehrana/solska-prehrana-vec-kot-le-obrok-med-poukom/
- https://skupnost.sio.si/course/section.php?id=96426