MLADI PARLAMENTARCI SO  V SLOVENSKEM PARLAMENTU RAZMIŠLJALI NA TEMO RAZMERE V DRUŽBI

7. aprila 2014 je v slovenskem parlamentu potekal 24. otroški parlament, kjer je bilo po prispevkih sklepajoč zelo vroče in kritično vzdušje. Letos so prvič kar sto sedmim mladim delegatom prisluhnili vsi najvidnejši slovenski politiki – v uvodnem delu sta se jim je pridružila predsednik države Borut Pahor in podpredsednica državnega zbora Polonca Komar ter posebna predstavnica OZN in Sveta Evrope Marta Santos Pais. Težo zasedanju so dali tudi varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nüssdorfer, ter vsaj deset visokih uradnikov iz različnih ministrstev. V plenarnem zasedanju učenci iz parlamentarnih klopi s kritiko niso prizanesli predsednici vlade Alenki Bratušek in  ministrom Urošu Čuferju, Zdenku Pikalu in Anji Kopač Mrak ter jim zastavili veliko tudi zelo neprijetnih vprašanj.

Mladi parlamentarci so dodobra obdelali letošnjo temo razmere v družbi s poudarkom na drugačnosti, doseganju ciljev, revščini in vplivom medijev. Na plenarnem zasedanju si je želel spregovoriti prav vsak izmed njih in večina je to tudi izkoristila.

Za temo 25. otroškega parlamenta so izbrali “Izobraževanje in poklicna orientacija”.

RAZMERE V DRUŽBI NISO NAJBOLJ SPODBUDNE, VSEENO PA LAHKO KOT POSAMEZNIKI VELIKO NAREDIMO

To je bil zaključek mladih parlamentarcev OŠ Ivana Tavčarja in OŠ Poljane, ki so se srečali na občinskem parlamentu. Srečali smo se v OŠ Ivana Tavčarja, kjer so nas, kot vsako leto, obiskali ravnateljica OŠ Poljane Metka Debeljak, ravnatelj OŠ Ivana Tavčarja Izidor Selak in župan Milan Čadež. Letos smo se srečali nekoliko kasneje, saj tokrat nismo bili na vrsti za obisk državnega zbora, vendar nas to ni ustavilo, da ne bi kritično razmišljali o razmerah v naši družbi. Razmišljali smo na temo medsebojnih odnosov, socialno-ekonomskih razmer, o družini v sodobnem času in šoli kot vzgojno- izobraževalni ustanovi.

Po delu v skupinah smo svoje ugotovitve predstavili ter podali nekatere zaključke.

  • Kljub težkim socialnim razmeram v današnji družbi znamo stopiti skupaj ter pomagati pomoči potrebnim tako med vrstniki v šoli kot tudi v širši okolici in to nas dela v teh časih zelo plemenite.
  • Zavedamo se vloge šole, učenja in trdega dela, kljub temu, da nam je včasih težko in da včasih dajemo občutek, da nismo dovolj odgovorni v šoli.
  • Želimo si več časa z družino, da bi se lahko o pogovarjali o sebi, hkrati pa se zavedamo, da imamo tudi dolžnosti v družini, ne le želje in pravice.
  • V medsebojnih odnosih moramo biti strpni, si nameniti čas, se poslušati in slišati, hkrati pa se spoštovati in podpirati.

Srečanje je minilo v sproščenem vzdušju in skupaj smo h koncu pripeljali še en občinski parlament, ki smo ga zaključili s pozdravom: “Se vidimo prihodnje leto v Poljanah!”

Barbara Tavčar

no images were found

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)