V soboto, 25. 9. 2010, so imeli učenci 1. triade delovni dan. V telovadnici šole je bil organiziran DAN ODPRTIH VRAT Kluba jadralnih padalcev Krokar. V uvodnem delu so učence pozdravili in nagovorili predsednik KJP Krokar, ravnateljica šole in župan občine Gorenja vas-Poljane.

Sledila je predstavitev, ki  je potekala po postajah. Učencem so pri vsaki postaji pripravili 45-minutni program, v katerem so lahko izvedeli vse o klubu ali društvu, ki se je predstavljal in o njihovih aktivnostih in dejavnostih.

Proti koncu prireditve pa so organizatorji za učence pripravili še žrebanje za bogate nagrade: planinske knjižice, knjigo, majice, modele letal in glavno nagrado: polet z jadralnim padalom v tandemu.

Dejavnosti, ki so bile predstavljene, so bile za večino povsem nove in še neznane, zato smo jih z velikim interesom spremljali in se vanje vključili. Ob konkretni opremi in prikazu smo se veliko novega naučili ter se zraven tudi zabavali.

Učenci so po razredih obkrožili 5 postaj:

1.      KJP KROKAR – jadralno padalstvo in oprema

Učencem so opisali opremo, ki jo padalec potrebuje, jim zavrteli nekaj posnetkov padalskih spustov, skokov in poletov ter na koncu izbrali dva učenca, ki sta si nadela padalsko opremo in padalo, ki sta ga morala s tekom po telovadnici dvigniti v zrak.

2.      STANE KRANJC – prosto padalstvo

Učencem je bila predstavljena prav posebna oprema za skoke s stolpnic ali visokih vrhov, ki padalcu omogoči, da lahko kar nekaj časa leti po zraku brez padala, nato pa padalo aktivira sam. Ta obleka ima med rokavi in med nogami zašito blago in ima podoben izgled kot leteča veverica. Učenci so si ogledali kratek film in si lahko nadeli obleko.

no images were found

3.      MODELARSKO DRUŠTVO ČUK – letalsko modelarstvo

Modelar je pred učenci izdeloval model letala, v katerem so se lahko preizkusili tudi učenci. Krila so oblepili s selotejpom, nato pa jih je modelar nadel na konstrukcijo letala. Predstavljeni so bili tudi helikopterji in letala na daljinsko upravljanje, učenci pa so lahko igrali tudi računalniško igrico, kjer je bilo potrebno voziti letalo.

4.      PLANINSKO DRUŠTVO ŠKOFJA LOKA – gorništvo

Planinci so nam predstavili celotno opremo, ki jo potrebujemo za gorništvo in plezanje. Gorski vodnik je učencem pokazal gojzarje, dereze, cepine, kline, čelado, turne smuči, pohodne palice … in jim razložil vse o njihovi uporabnosti. Na koncu jim je pokazal tudi več različnih vrvi, kjer so se učenci lahko preizkusili v izdelavi vozlov.

no images were found

5.      USTVARJALNA DELAVNICA – izdelovanje letal iz papirja. Učenci so si izdelali dve različni letali, ki so jih potem tudi preizkusili. Tekmovali so, kateri bo poletel dlje.

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)