5. aprila učenka 6. razreda naše šole, Maja Košir Habjan, praznuje rojstni dan. Vendar Maja ni čisto običajna učenka, zato tudi njen 12. rojstni dan ni bil čisto običajen. Je ena od dveh slepih učenk s škofjeloškega območja, katerih starši so se odločili, da obiskujeta pouk v OŠ Poljane in ne v eni od njima bližjih in laže dostopnih osnovnih šol. Ker se v šolo vozita s kombijem, sta zjutraj v šoli že navsezgodaj, pred sedmo uro, domov pa se odpeljeta pozno – malo pred tretjo uro popoldan.

Prav zato je bil petek, 4. aprila, po pouku, idealen čas, da Maji že en dan prej pripravimo lepo presenečenje za rojstni dan. V šolo so namreč prišli Janez Dolenc, bivši predsednik Lions kluba Škofja Loka, Jurij Krvina, član tega kluba, in novinarka Radia Sora Monika Tavčar. Skupaj z ravnateljico Metko Debeljak, pomočnikom ravnateljice Alešem Mrakom, računalnikarjem Juretom Kumrom, Majino razredničarko Ano Tušek in šolsko psihologinjo Polono Zupan so se sestali v šolski zbornici ter se dogovorili, kako bodo Maji predali darilo za rojstni dan. Vse, kar so načrtovali, je bilo za Majo namreč resnično presenečenje, saj ni ničesar slutila.

Lions klub Škofja Loka je namreč Maji namenil darilo – računalnik za šolsko uporabo, ki je zmogljivejši od obstoječega. Sredstva za nakup so zbrali iz lastnega sklada in s pomočjo donatorja, pri izbiri pa jim je svetoval naš učitelj Jure Kumer, ki Majine potrebe dobro pozna.

Ko je bilo vse pripravljeno, je v zbornico prišla tudi Maja. Najprej je sprejela čestitke za rojstni dan, potem pa ji je gospod Janez Dolenc po krajšem govoru izročil lično zavito darilo, ki ga je odvila sama in kmalu tudi ugotovila, da gre za računalnik. Ker se Maja na računalnik zelo dobro spozna, je zastavila tudi nekaj vprašanj o opremi, odgovarjala na vprašanja članov Lions kluba in dala izjavo za Radio Sora. Potem pa se je že bližal čas odhoda na kombi, zato se je še zahvalila in vesela odšla.

V zbornici so se vsi udeleženi zadržali še v kratkem pogovoru o slepoti in slabovidnosti, o tem, kako prek računalnika poteka Majino šolsko delo in kakšna je organizacija pouka glede na to, da našo šolo obiskujejo slepi in slabovidni otroci. Gospod Dolenc je pojasnil tudi organiziranost in delovanje Lions kluba Škofja Loka.

Petkovo popoldne je tako Maji kot vsem, ki so se pridružili čestitkam za njen rojstni dan, vzbudilo lepe občutke – da so naredili nekaj dobrega in koristnega.

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)