Učenci in učitelji naše šole imamo srečo, da smo od Kulturnega centra slikarjev Šubic, po domače Štefanove hiše, oddaljeni le pet minut hoda. Tako smo lahko priča številnim in raznolikim razstavam, ki pa za nas ne pomenijo samo ogleda, saj nas v likovni svet s svojim iskrivim poznavalskim komentarjem pospremi tudi vodja galerije gospod Boris Oblak, likovni umetnik, karikaturist, ki nam z razstavljenih del odstre marsikatero  tančico, tako da jih lahko ne glede na starost bolje vidimo in razumemo.

V marcu so bile v galeriji razstavljene ilustracije Gorazda Vahna, ki so otroke popeljale v svet pravljic. Tudi naši devetošolci, ki so že “veliki” in sploh najpametnejši najstniki, so se na razstavi spomnili svojega otroštva in knjig, ki so jim jih prebirali starši, kasneje učiteljice in nazadnje tudi sami: Sapramiška, Pekarna Mišmaš, Coprnica Zofka, Sovica Oka, Zvezdica Zaspanka …

Ravno tako kot prigode otroških knjižnih junakov so jim v spominu ostale ilustracije, ki so za otroke včasih še bolj pomembne od zgodbe same. Čeprav zgodbe brez ilustracije ni, prav tako ne ilustracije brez zgodbe.

Ilustratorja Gorazda Vahna si bodo zdaj verjetno zapomnili. Tudi po tem, da je prav on avtor znamenite maskote, ki je lanskega septembra razveseljevala košarkarske navijače na EP v košarki. Da, tudi Lipko je njegov “otrok”.

sapramiska_prva-226x300

sovica-oka_maketa

pekarna_mismas

zvezdica_zaspanka                                        lipko

In v kakšnem spominu bo našim učencem ostala ta razstava?

Razstava zanimiva je bila za nas,

saj smo se vrnili nazaj v čas,

v čas pravljic, zgodbic, domišljije,

večerov prebitih v objemu fantazije.

Spomnili smo se veselih dni,

dni, ko še brezskrbni smo bili.

Barbara Železnik

V galeriji sem videl veliko lepih slik. Všeč so mi  bile ilustracije za Pekarno Mišmaš in seveda za Sapramiško, ki jo otroci radi berejo in je poučna. Gospod Boris Oblak nam je razložil, kako sta se s slikarjem imela lepo, ko sta postavljala slike in si pravila zgodbe o tem, kako so posamezne slike sploh nastale. Povedal je, da je vasica v Pekarni Mišmaš celo resnična – to je kraj na Dolenjskem, kjer je nekaj časa bivala pisateljica Svetlana Makarovič. Všeč mi je bilo tudi zelo barvito izražanje slikarja, ki odlično ponazori barvne prestope med senco in osvetljenim delom slike.

David Jesenko

Moj vtis je bil dober. Slike so mi bile zelo všeč, ker so bile narisane zelo podrobno, z veliko detajli in ker so bile tako dobro narisane. Zdi se mi, da bi lahko dalj časa opazoval sliko in vedno našel neke nove detajle. Vzdušje je bilo pri vsaki sliki drugačno in posebno. Slike so mi bile res zelo všeč.

Eva Rešek

Danes smo odšli v galerijo in videli nekaj prelepih ilustracij. Gorazd Vahen ilustrira večinoma tako, da je bistvo ilustracije bolj na levi ali na desni strani, kar naredi ilustracijo še bolj lepo in zanimivo.

Nika Kos

V sredo, 19. marca, so nas učiteljice slovenščine zelo prijazno odpeljale na ogled razstave slik Gorazda Vahna. Priča smo bili izjemnim umetninam iz priznanih knjig (predvsem slikanice iz pravljic Svetlane Makarovič), znane Zvezdice Zaspanke in revije Ciciban. Moram priznati, da so me umetnine izredno navdušile. Njegov slog slikanja se mi je zdel pester, zanimiv, dinamičen, poln podrobnosti, natančnosti. Njegove izdelke bi lahko gledala ure in ure in se jih verjetno ne bi naveličala. Slika asimetrično, kar naredi slike še bolj razgibane. Razstava je bila zelo zanimiva in jo priporočam vsem, tako mlajšim kot tudi odraslim.

Eva Krek

Danes smo si šesto šolsko uro namesto slovenščine ogledali razstavo ilustratorja Gorazda Vahna v Šubičevi hiši. Ko smo prispeli v Šubičevo hišo, nas je sprejel gospod Boris in nam opisal slike, ki so bile razstavljene. Povedal nam je tudi nekaj zanimivosti o ilustracijah, na primer to, da je ilustrator velikokrat narisal samega sebe in da je rad risal avtomobil citroen. Povedal je tudi, kako je bilo, ko sta z ilustratorjem postavljala razstavo. Ilustracije so mi bile všeč. Najbolj všeč mi je bila ilustracija Sapramiške in Lipka. Nekaj ilustracij sem že videl, saj je ilustrator risal za veliko znanih knjig, ki sem jih že bral v nižjih razredih. Ko je bilo slovenščine konec, smo nekateri odšli nazaj v šolo, drugi pa so odšli domov. Ta ura slovenščine je bila zelo zanimiva in boljša od običajnih ur.

Jaka Petrovčič

Obiskali smo Šubičevo hišo v Poljanah. Bilo mi je srednje dobro. Videl sem veliko slik. Najbolj mi je bila všeč slika iz knjige Pekarna Mišmaš, ker mi je bila ta knjiga, ko sem bil majhen, zelo všeč. Prav tako mi je bila všeč slika, na kateri so bila drevesa in Lipko. Slika z Lipkom me spominja na Eurobasket 2013, ki je potekal v Sloveniji. Videl sem tudi sliko iz knjige, ki sem jo povedal za bralno značko, ko sem bil v tretjem razredu (Pod medvedovim dežnikom). Druge slike so mi bile manj všeč, vendar so mi bile prav tako všeč (zaradi teh slik se mi je zdelo srednje dobro)! Na teh slikah je risal pokrajine – narisal jih je odlično, vendar me pokrajine ne zanimajo. Slišal in videl sem tudi, da zelo rad riše v detajle in da zelo rad včasih na sliko nariše samega sebe in svoj  prelepi avto 😀

Matjaž Dolenec

Meni je bila  razstava zelo všeč. Na razstavi sem namreč videla znane ilustracije. Te sem že videla, ko smo v nižjih razredih skupaj z učiteljico brali knjige. Spomnila sem se nekaj zgodb, ki so mi bile zelo všeč, ko sem bila mlajša (Pekarna Mišmaš, Sapramiška …). Te knjige sem si tudi izposodila v knjižnici. Všeč mi je bila tudi razlaga vodiča.

Klara Kos

Ogled razstave mi je bil izjemno všeč, saj sem videla različne originalne ilustracije iz pravljic, ki sem jih v otroštvu velikokrat prebrala. Zelo se mi je zdelo tudi zanimivo, ker nam je  gospod Boris povedal različne »zgodbe« in izkušnje, kako so nastale določene slike. Moj vtis je bil zelo dober, komaj sem namreč lahko verjela, da kdo lahko tako slikovito riše.

Klara Rakovec

Na predstavi je bilo lepo, ker nam je g. Boris pripovedoval, kako so te slike nastale. Marsikatero sliko sem že videl v knjigah kot otrok in še vedno so mi všeč.  Danes mi je bila najljubša slika oz. naslovnica  Sapramiške, ker nam je g. Boris povedal, da mu je avtor rekel, da mu ni všeč, ker nekaj manjka.

Milan Bradeško

Predstavitev v galeriji mi je bila zelo všeč. Gospod Boris nam je razkrival nekatere detajle, ki jih med ogledom samih risb morda ne bi niti opazili. Ko smo še kot otroci brali razne slikanice, nismo vedeli in nas takrat tudi ni zanimalo, kdo je avtor oz. ilustrator teh slik, ki so nas med branjem najbolj pritegnile. Mnoge od njih (npr. ilustracije za Sapramiško, Tacamuco …) so bile tudi razstavljene v galeriji. Izvedeli smo tudi, da je ravno on narisal maskoto Lipkota za EuroBasket 2013.

Tina Dolenec

V galeriji mi je bilo super. Videla sem veliko lepih ilustracij, ki sem jih že prej videla v knjigah in tudi nekaj takih, ki jih še nisem. Najbolj mi je bila všeč ilustracija za knjigo Hobit.

Tanja Luznar

Ko smo obiskali galerijo, sem zagledala veliko znanih del, ki so me spomnila na otroštvo in na vse zgodbe, ki sem jih že skoraj pozabila. Ilustracije so bile lepe, brez napake, popeljale so me nazaj v otroštvo.

Ana Demšar

 

 

 

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)