Ponedeljek, 17. 3. 2014, je bil za učence prvega triletja poseben dan. Obiskali so nas namreč člani društva  Rovtarji iz Škofje Loke. Njihova dejavnost je smučanje po starem, kolesarjenje po starem, v okviru društva pa deluje tudi ansambel Suha špaga. Vse naštete dejavnosti nam je devet njihovih članov predstavilo na zelo zanimiv in nazoren način. Celotno dogajanje je povezoval gospod Andrej Derlink, ki je dokazal, da se ne spozna samo na stare čase, ampak obvlada tudi sodobno tehnologijo, vključno s “tablico”.

Učenci so najprej spoznali staro smučarsko opremo, postopek izdelave smuči in materiale, ki so jih uporabljali pri tem. Vse je bilo zelo preprosto in izdelano doma. Ker ni bilo vlečnic, je bilo smučanje še toliko bolj naporno, saj so se morali na hrib vsakič povzpeti peš.

Učenci so bili posebno navdušeni nad kolesom, s katerim se je v fraku in s cilindrom na glavi spretno vozil predsednik društva Brane Tavčar. Večje kolo ima premer kar 140 cm in ker so včasih kolesarji z njega pogosto padali, so ga imenovali “lomilec kosti”, sicer pa je poimenovano “velociped”. Tudi drugo kolo je bilo zelo zanimivo, saj je bilo delno izdelano iz lesa. Namenjeno je bilo za kolesarske dirke, zato se je z njim dalo peljati zelo hitro. Vožnjo z obema kolesoma so učenci lahko tudi preizkusili.

H kulturni dediščini sodi tudi glasba. Člana ansambla Suha špaga sta zaigrala več ljudskih pesmi. Pri petju so pomagali tudi učenci, prav tako so se nekateri preizkusili v igranju na preprosta ljudska glasbila. V veselem razpoloženju pa smo na koncu še zaplesali.

Za konec smo vsi skupaj ob spremljavi glasbenikov zapeli še »Na planincah«. Z aplavzom smo se zahvalili za zanimivo in poučno srečanje ter se dobre volje poslovili.

Danica Albreht

*****

Kakšni pa so vtisi otrok?

V ponedeljek so v šolo prišli Rovtarji. S seboj so prinesli smuči, glasbene inštrumente in kolesa. V starih časih ni bilo urejenih smučišč. Smuči so bile lesene. Treba jih je bilo dolgo mazati. Najbolj so mi bila všeč kolesa. Nekatera kolesa so bila lesena. Če so zapeljali na kamenje, se je kolo zlomilo.

Lejla Vita Rihtaršič, 2. a

Rovtarji so nam najprej pokazali starodavna kolesa. Najbolj mi je bilo všeč tisto z velikim kolesom. Potem sta dva iz ansambla Suha špaga zaigrala na harmoniko in perilnik. Za njima so se predstavile starodobne smučarke. Oblečene so bile v stara oblačila.

Gašper Čadež, 2. a 

Včasih so se vozili s kolesi, ki so imela sprednje kolo večje kot zadnjega. Smučali so z lesenimi smučmi. Ženske so smučale v krilih. Namesto “pancarjev” so imeli obute “gojzarje”. Perilnik so uporabljali kot glasbilo.

Patrik Dolinar, 2. a

no images were found

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)