V zadnjem tednu februarja smo z učenci 1. razredov imeli 2. naravoslovni dan na temo »Dober tek«.

Pri urah spoznavanja okolja smo se pogovarjali o pomenu prehrane za življenje, o njenem pridelovanju pa tudi o kulturnem uživanju hrane ter o skrbi za zdravje. Vse naučeno smo nato utrdili s praktičnim poukom priprave enostavnih jedi in napitka. Odločili smo se, da za glavno jed pripravimo zanimive, raznobarvne obložene kruhke, za sladico sadno solato, kot napitek pa zdrav limonin in pomarančni sok.

Pred pripravo vseh teh dobrot so si učenci okrog pasu zavezali predpasnike ter pripravili vse potrebne pripomočke za delo. Po skupinah so najprej pazljivo narezali različne vrste zelenjave. Učiteljice smo priskrbele namaz, sir in salamo. Učenci so nato sestavili svoje obložene kruhke po lastnih željah ter okusih, z upoštevanjem pestre izbire zelenjave, s katero so kruhkom dodali barvitost in domišljijo. Zložili so jih na pladnje ter se lotili priprave sladice. Zopet so najprej narezali različno sadje, nato pa ga po željah dali v svojo skodelico ter z dodatkom sladke smetane izdelali sočno sadno solato. Manjkal je še napitek, zato so učenci iz svojih vrečk potegnili ožemalnike, limono in pomarančo, ju oželi ter pripravili svež sadni sok.

Po vestnem delu in pripravi jedi je sledil težko pričakovani trenutek , ko smo končno poskusili svoje jedi. Učenci so ob tej priložnosti pripravili pisane pogrinjke in lončke. Ker so bili naši želodčki že pošteno lačni,  smo si zaželeli le še »dober tek« ter kulturno pojedli pripravljene jedi.

Zapisala Andreja Mlinar

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)