Zaradi vremenskih razmer, ki so nekaterim učencem in učiteljem preprečile prihod v Poljane, je bila prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku s petka, 7. februarja, prestavljena na četrtek, 13. februarja. Pripravili so jo učenci in učiteljice razredne stopnje in nas tako na najlepši možni način spomnili tako na življenje Franceta Prešerna kot tudi na pomen kulture v širšem smislu.

Prireditev se je začela s himno Zdravljico, ki jo je na klavir zaigral Tine Bogataj, nato pa so učenci 3. razreda z besedo in telesno govorico prikazali Prešernovo prvo leto šolanja v Ljubljani. Potem pa so kar hitro dali besedo kulturi. Tudi pesem je kultura – zato je Otroški pevski zbor 1. in 2. razreda zapel pesmico Ni pomembno, kaj je kdo. Učenci 1. razreda so se posvetili temu, brez česar tudi Prešeren ne bi mogel pisati – črkam. Ugotovili so, da je vsaka različna, a da so vse enako pomembne. Učenci 2. razreda so razmišljali o pojmu kulture in nanizali nekaj svojih misli o njej. Kultura je povsod okrog nas, tudi ples je kultura. Učenci 1. in 2. razreda so nam to pokazali z ljudskim plesom Ob bistrem potoku je mlin.  Tudi tretješolci so zaplesali ljudski ples Mat’ potico pečejo. Šest učencev 4. razreda je recitiralo pesem Toneta Pavčka ter dve pesmi Andreja Kokota. Potem pa smo se preselili h glasbi. Manca je zaigrala na orglice, Zala na sintesajzer, Jedrt na citre, Ana iz 3. razreda ter Ana iz 5. razreda pa sta izvedli duo Dravski most. Zelo zabavna je bila dramatizacija Urške in povodnega moža izpod peresa Andreja Rozmana Roze, ki je Prešernovo balado predelal v sodobno zgodbo v sodobnem jeziku. Zaigrali so jo učenci 5. a. 5. b je predstavil primorski ljudski ples Stu ledi ter notranjski ples Šuštarpolka. Pred koncem prireditve je pomen kulture v svojem govoru izpostavila tudi gospa ravnateljica Metka Debeljak, ki se je še posebej osredotočila na kulturo obnašanja v šoli, na hodnikih, v razredih in na kulturnih prireditvah. Prireditev je zaključil Otroški pevski zbor Zvezde leta s pesmijo Čuk sedi na palici.

Program sta povezovala Larisa in Tadej iz 5. a razreda.

Nad prireditvijo smo bili navdušeni vsi – učenci in učitelji. Zahvaljujemo se vsem učencem in učiteljicam razredne stopnje ter mentorjema plesa in petja Petri in Matjažu Slabetu.

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)