Z naravoslovnim dnem želimo učencem približati mikrobiologijo in biotehnologijo, ki sta med seboj tesno povezani in močno prisotni v našem vsakdanjiku. Na šolo smo povabili g. Miha Avberška in go. Katarino Mihelak, ki sta na zanimiv način učencem prenesla praktično znanje, ki jim bo pomagalo pri razumevanju učne snovi in pri vsakodnevnih dejavnostih v življenju.

 

Kako sta ta dan doživeli Ema in Lana: 

Danes smo imeli naravoslovni dan z naslovom biotehnologija in mikrobiologija. Na začetku smo spoznali nekaj več o virusih in bakterijah ter si z mikroskopi ogledali različne preparate. Kasneje smo delali kvasne bombice, kar je bilo zelo zanimivo. Vmes smo sestavljali še z lego kockami za boljše razumevanje DNA in mutacije. Moj najljubši del je bila bolj podrobna razlaga o tem, kaj sploh je biotehnologija in kako pomembna je v sedanjosti in za prihodnost.

Z veseljem bi imela kakšen podoben dan v prihodnosti, saj me novo znanje o stvareh, ki so pomembne za naš svet, vedno navdušuje.

Ema Krek, 9. a

Na naravoslovnem dnevu smo najprej imeli kratko predavanje o tem, kaj mikrobiologija je in kje vse jo lahko uporabljamo. V eksperimentalnem delu, v katerem smo delali eksperiment kvasnih bombic, smo epice napolnili s sladkorjem, vodo in kvasom ter čakali, da se epice odprejo in počijo. Nato pa smo spoznali, kako ribosomi zgradijo proteine, ki opravljajo naloge v naših celicah. V zadnjem delu smo si z mikroskopi ogledali različne plesni, majhne živali in rastline. Čisto na koncu pa je sledilo še kratko predavanje o biotehnologiji – kaj vse lahko z njo počnemo, kje jo uporabljamo – ter spoznali največja podjetja, ki se z biotehnologijo ukvarjajo.

Celoten dan se mi je zdel zelo zanimiv, saj nismo imeli le navadnega predavanja, temveč tudi eksperimente in praktični del, kjer smo delali sami.

Lana Šikovec, 9. b

 

(Skupno 128 obiskov, današnjih obiskov 1)